Reklama

Reklama

Przepis na pomarańczowy sernik z twarożku

Jak poprawić sobie nastrój, gdy za oknem wciąż szaro? Pyszny pomarańczowy sernik, przygotowany na bazie twarożku, będzie ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oka.

Składniki

  • 4 paczki herbatników typu krakuski (połowa z czekoladą)

Składniki - masa pomarańczowa

  • 1 kg soczystych pomarańczy
  • 40 g żelatyny
  • 1 szklanka cukru (220 g)

Składniki - masa serowa

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 żółtka (rozm. L)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 1 czubata łyżka żelatyny (10 g)

Sposób przygotowania

Prostokątną blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami. Pomarańcze sparz wrzątkiem, osusz i pokrój razem ze skórką w kostkę. Przełóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości. Zdejmij z ognia, wymieszaj z cukrem i odstaw do przestygnięcia. Zblenduj lub zmiel w maszynce. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje,  podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z masą pomarańczową. Tak przygotowaną masę wyłóż na herbatniki w formie.

Reklama

Cukier puder i cukier wanilinowy utrzyj z żółtkami, dodaj twarożek i wymieszaj.

Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj kilka łyżek masy serowej, by wyrównać temperatury. Tak przygotowaną żelatynę połącz z resztą masy serowej i wyłóż na stężałą masę pomarańczową. Przykryj delikatnie czekoladowymi herbatnikami  i odstaw na kilka godzin do lodówki,  by całość dobrze stężała.

Smacznego !

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje