Przepis na pyszne tiramisu

Składniki
- 12 sztuk biszkoptów podłużnych
- 300 g serka mascarpone
- 3 żółtka jajek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- pół łyżki kakao
- 100 ml likier amaretto
- kawa mielona
Sposób przygotowania
Zaparzyć bardzo mocną kawę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić a następnie wymieszać z likierem w proporcji 1:1.Żółta dobrze utrzeć z cukrem. Do masy żółtkowej dodać ekstrakt waniliowy oraz porcjami dodawać serek mascarpone i dokładnie ucierać na jednolity krem.Nieduże naczynie wyłożyć folią spożywczą. Biszkopty maczać z obu stron w kawie z likierem i układać warstwę w naczyniu.Na biszkopty wykładać 1/3 część kremu, równo rozprowadzić, potem krem posypuać warstwą ciemnego kakao.Następnie ponownie układać na kremie warstwę nasączonych biszkoptów, drugą część kremu i kakao - w sumie trzy warstwy. Po wierzchu posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce i tam też je przechowywać.