Reklama

Reklama

Przepis na pyszne tiramisu

Składniki

  • 12 sztuk biszkoptów podłużnych
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • pół łyżki kakao
  • 100 ml likier amaretto
  • kawa mielona

Sposób przygotowania

Zaparzyć bardzo mocną kawę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić a następnie wymieszać z likierem w proporcji 1:1.

Żółta dobrze utrzeć z cukrem. 

Do masy żółtkowej dodać ekstrakt waniliowy oraz porcjami dodawać serek mascarpone i dokładnie ucierać na jednolity krem.

Nieduże naczynie wyłożyć folią spożywczą. Biszkopty maczać z obu stron w kawie z likierem i układać warstwę w naczyniu.

Na biszkopty wykładać 1/3 część kremu, równo rozprowadzić, potem krem posypuać warstwą ciemnego kakao.

Następnie ponownie układać na kremie warstwę nasączonych biszkoptów, drugą część kremu i kakao  -  w sumie trzy warstwy. Po wierzchu posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce i tam też je przechowywać.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje