Przepis na pyszny bigos
Najpopularniejsze danie jednogarnkowe
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką i kminkiem)
- pół główki białej kapusty
- 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe)
- pół kg wędzonego boczku
- pół kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)
- 4 listki laurowe
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- po łyżce suszonego majeranku i tymianku
- 2 cebule
- ok. 15 suszonych grzybków
- 10 suszonych śliwek
- sól, pieprz słoiczek przecieru pomidorowego
- olej
Przygotowanie:
Kiszoną i białą kapustę posiekaj. Zalej wodą tak, by je przykryła. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, oprósz pieprzem. Ugotuj.
Grzyby namocz, ugotuj do miękkości. Ostudź, pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebule. Dodaj grzyby, podsmaż. Włóż do bigosu.
Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Włóż do bigosu. Dodaj przecier pomidorowy i śliwki, oprósz majerankiem i tymiankiem, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Gotuj około godzinę na małym ogniu.