Przepis na pyszny bigos

Najpopularniejsze danie jednogarnkowe

Bigos
Bigos123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką i kminkiem)
  • pół główki białej kapusty
  • 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe)
  • pół kg wędzonego boczku
  • pół kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)
  • 4 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • po łyżce suszonego majeranku i tymianku
  • 2 cebule
  • ok. 15 suszonych grzybków
  • 10 suszonych śliwek
  • sól, pieprz słoiczek przecieru pomidorowego
  • olej

Przygotowanie:

Kiszoną i białą kapustę posiekaj. Zalej wodą tak, by je przykryła. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, oprósz pieprzem. Ugotuj.

Grzyby namocz, ugotuj do miękkości. Ostudź, pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebule. Dodaj grzyby, podsmaż. Włóż do bigosu.

Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Włóż do bigosu. Dodaj przecier pomidorowy i śliwki, oprósz majerankiem i tymiankiem, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Gotuj około godzinę na małym ogniu.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas