Reklama

Reklama

Przepis na pyzy z mięsem

Pyszny i sycący obiad.

Składniki dla: ok. 20 sztuk

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz

Składniki - farsz

  • 400 g mięsa mielonego (np. łopatki),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na dwie porcje. Połowę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Starte surowe ziemniaki odcisnąć z wody, dodać do ugotowanych wymieszać. Dodać też mąki, pieprz i sól. Wbić jajko, wyrabiać ciasto i zagnieść. Następnie pokroić je na tyle porcji, ile pyz chcemy przygotować.

Reklama

Cebulę posiekać drobno, a czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzewać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć, następnie dodać mięso mielone, doprawić majerankiem, pieprzem i solą, smażyć przez kilka minut, odstawiamy do wystygnięcia. Potem wbić jajko, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

Z ciasta ziemniaczanego formować kulki. Dodawać farsz mięsny i lepić - wedle uznania okrągłe lub podłużne pyzy. Dobrze jest obsypać dłonie mąką.

W garnku zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać pyzy. Gotować ok. 8-10 minutach po wypłynięciu na powierzchnię. Dla pewności sprawdzić, czy są miękkie.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje