Przepis na pyzy z mięsem
Pyszny i sycący obiad.

Składniki
- 1,5 kg ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- sól i pieprz
- farsz
- 400 g mięsa mielonego (np. łopatki),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na dwie porcje. Połowę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Starte surowe ziemniaki odcisnąć z wody, dodać do ugotowanych wymieszać. Dodać też mąki, pieprz i sól. Wbić jajko, wyrabiać ciasto i zagnieść. Następnie pokroić je na tyle porcji, ile pyz chcemy przygotować.
Cebulę posiekać drobno, a czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzewać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć, następnie dodać mięso mielone, doprawić majerankiem, pieprzem i solą, smażyć przez kilka minut, odstawiamy do wystygnięcia. Potem wbić jajko, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Z ciasta ziemniaczanego formować kulki. Dodawać farsz mięsny i lepić - wedle uznania okrągłe lub podłużne pyzy. Dobrze jest obsypać dłonie mąką.
W garnku zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać pyzy. Gotować ok. 8-10 minutach po wypłynięciu na powierzchnię. Dla pewności sprawdzić, czy są miękkie.