Reklama

Reklama

Przepis na sałatkę makaronową

Kto przejdzie obojętnie obok miski z różnorodnymi składnikami przeplatanymi z makaronem? Na pewno będzie sporo dokładek! Jeśli jednak zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, bo wciąż będzie smakowała tak samo dobrze.

Sałatka ze świdrami i awokado

Składniki

  • 120 g makaronu np. Lubella Świdry
  • 140 g dyni
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • szczypta soli, pieprzu do smaku
  • 2 łyżki prażonego słonecznika do posypania

Sposób przygotowania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić. Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez 30 minut.

Reklama

10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki. Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem.

Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę. Posypać prażonym słonecznikiem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje