Reklama

Reklama

Przepis na śniadaniową chałkę z truskawkami

Śniadanie dla dwojga.

Składniki:

· 1 opakowanie Słodkich Truskawek np. Proste historie 

Reklama

· 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego

· 3 łyżki cukry

· ½ łyżeczki cukru waniliowego

· 1 cytryna

· szczypta cynamonu

· 4 jajka

· 4 łyżki śmietanki kremówki

· 4 łyżki masła

· szczypta soli

· cukier puder

Przygotowanie:

1. Rozmroź słodkie truskawki np. Proste historie na sitku. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru, ½ łyżeczkę cukru waniliowego i sok z 1 cytryny. Zacznij podgrzewać i jeśli tylko zacznie lekko zmieniać kolor na słomkowy, dodaj odcedzone truskawki. Trzymaj na ogniu 2 minuty. Wyłącz, dodaj 1 płaską łyżkę masła i szczyptę cynamonu.

2. W misce ubij lekko 4 jajka z dodatkiem 4 łyżek śmietanki kremówki, szczypty soli i 1 płaskiej łyżeczki cukru. Przygotuj 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła. Zanurzaj kawałki chleba w masie jajecznej i smaż po 1 minucie z każdej strony, na rumiano. Przed kolejną partią umyj patelnię i dodaj kolejne masło.

3. Na ciepłe tosty kładź porcję truskawek i oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje