Przepis na śniadaniową chałkę z truskawkami
Śniadanie dla dwojga.
Składniki:
· 1 opakowanie Słodkich Truskawek np. Proste historie
· 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego
· 3 łyżki cukry
· ½ łyżeczki cukru waniliowego
· 1 cytryna
· szczypta cynamonu
· 4 jajka
· 4 łyżki śmietanki kremówki
· 4 łyżki masła
· szczypta soli
· cukier puder
Przygotowanie:
1. Rozmroź słodkie truskawki np. Proste historie na sitku. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru, ½ łyżeczkę cukru waniliowego i sok z 1 cytryny. Zacznij podgrzewać i jeśli tylko zacznie lekko zmieniać kolor na słomkowy, dodaj odcedzone truskawki. Trzymaj na ogniu 2 minuty. Wyłącz, dodaj 1 płaską łyżkę masła i szczyptę cynamonu.
2. W misce ubij lekko 4 jajka z dodatkiem 4 łyżek śmietanki kremówki, szczypty soli i 1 płaskiej łyżeczki cukru. Przygotuj 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła. Zanurzaj kawałki chleba w masie jajecznej i smaż po 1 minucie z każdej strony, na rumiano. Przed kolejną partią umyj patelnię i dodaj kolejne masło.
3. Na ciepłe tosty kładź porcję truskawek i oprósz cukrem pudrem.