Przepis na sprężysty chlebek bananowy. Składniki ekspresowo wymieszasz widelcem

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Mocno dojrzale i prawie czarne banany z dnia na dzień coraz bardziej zbliżają się do kosza na śmieci. Zamiast marnować wartościowy produkt, lepiej przygotować z niego smakowity chlebek bananowy. Okazuje się, że to właśnie te najmniej zachęcające i długo leżące owoce nabierają wyjątkowo słodkiego smaku i apetycznego aromatu. Kilka minut mieszania i godzina pieczenia wystarczą, by delektować się domowym smakołykiem.

Przy mocno dojrzałych bananach możemy pominąć cukier w chlebku bananowym
Przy mocno dojrzałych bananach możemy pominąć cukier w chlebku bananowym123RF/PICSEL

Wilgotny chlebek bananowy - lista zakupów

Ochota na słodkie pojawia się nagle i nie odpuszcza, dopóki nie zostanie zaspokojona. Jeśli chcemy trzymać się silnego postanowienia, by jak najrzadziej sięgać po niezdrowe słodycze, wybierzmy bardziej dietetyczną alternatywę. Mowa o chlebku bananowym, czyli aromatycznym i sprężystym cieście, które w każdym kawałku łączy słodycz bananów z lekkim posmakiem orzechów włoskich. To idealna propozycja nie tylko na rosnący głód, ale także szybkie śniadanie lub leniwy podwieczorek.

Składniki na chlebek bananowy

  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 mocno dojrzałe banany,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu,
  • 115 g masła,
  • 120 g brązowego cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 80 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie: 100 g orzechów włoskich.

Sprawdzony przepis na chlebek bananowy

Dojrzałe banany wykorzystajmy do chlebka bananowego
Dojrzałe banany wykorzystajmy do chlebka bananowego123RF/PICSEL
  1. Do czystej miski przekładamy obrane banany, a następnie za pomocą widelca rozgniatamy je na gładką masę. W kolejnym naczyniu łączymy ze sobą przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
  2. Purée bananowe łączymy z roztopionym masłem oraz brązowym cukrem. Następnie po kolei wbijamy jajka w temperaturze pokojowej, miksując krótko po każdym. Na koniec dodajemy jogurt i ekstrakt z wanilii.
  3. Suche składniki dosypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki. Na tym etapie możemy także dorzucić posiekane wcześniej orzechy włoskie.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 23 × 13 cm, zabezpieczonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół).
  5. Ile czasu piec chlebek bananowy? W dobrze rozgrzanym piekarniku trzymamy ciasto przez ok. godzinę. Na 5-10 minut przed wyciągnięciem chlebka możemy przeprowadzić test suchego patyczka.
  6. Gotowy chlebek bananowy wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy nabierze temperatury pokojowej, możemy bezpiecznie wyciągnąć go z keksówki. Smacznego!

Jak przechowywać chlebek bananowy po upieczeniu?

Aromatyczny, puszysty i wilgotny chlebek bananowy to doskonała propozycja na lunch lub przekąskę w środku dnia. Jeśli nie rozprawimy się z wypiekiem tego samego dnia, zadbajmy o właściwe przechowywanie. Najlepiej włożyć ciasto do szczelnie zamykanego pojemnika, a następnie umieścić w lodówce. Po wyciągnięciu wystarczy odczekać chwilę lub podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce.

Warto wiedzieć, że chlebek bananowy nadaje się do mrożenia. Najlepiej schować do zamrażalnika jeszcze świeży, ale całkowicie ostudzony. W takich warunkach przetrwa nawet kilka miesięcy. Jeśli jednak zdecydujemy się na trzymanie chlebka bananowego w temperaturze pokojowej, postarajmy się zjeść słodki wypiek w przeciągu maksymalnie dwóch dni.

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas