Ten chleb do prawdziwa bomba zdrowia. Banalny w przygotowaniu!
Chleb bananowy to smaczna i zdrowa przekąska, idealna również na śniadanie czy kolację. Jedna porcja dostarcza wielu cennych składników, które wspierają układ trawienny. W dodatku jego przygotowanie jest dziecinnie proste i tanie. Jak przygotować wyśmienity chleb bananowy?
Dlaczego warto jeść chleb bananowy?
Chlebek bananowy jest pożywny, bogaty w witaminy i minerały, a jednocześnie bardzo smaczny. Polecany jest dorosłym jak i dzieciom od najmłodszych lat. Głównym składnikiem, który nadaje mu niepowtarzalny smak i konsystencję są banany. W owocach tych znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez oraz fosfor. Ponadto w połączeniu z mąką pełnoziarnistą są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Co prawda istnieje wiele różnych opcji przygotowania chlebka bananowego, jednak najczęściej poleca się dodać do niego również orzechy włoskie, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Chleb bananowy - jak działa na organizm?
Składniki zawarte w chlebku bananowym usprawniają pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływają na trawienie oraz perystaltykę jelit, przez co przeciwdziałają zaparciom. Usuwają również szkodliwe złogi toksyn z organizmu.
Ponadto jedzenie chlebka bananowego może pozytywnie wpłynąć na prawidłowe ciśnienie krwi i obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL.
Ten domowy wypiek bogaty jest również w przeciwutleniacze - związki, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, usuwają nadmiar wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się organizmu.
Jak przygotować chlebek bananowy? Przepis
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C - grzałka góra - dół.
- Banany rozgnieść widelce. Orzechy drobno posiekać.
- Do miski wbić jajka i pomieszać mikserem, dodać masło, miód dodając masło, miód i rozgniecione banany.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Do suchych składników dodać drobno posiekane orzechy.
- Masę na chleb bananowy umieszczamy w formie keksowej wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec przez około godzinę. Po wyjęciu poczekać aż ostygnie.