Katarzyna Bosacka o polskich truskawkach. Zwraca uwagę na jeden szczegół

Karolina Iwaniuk

Opracowanie Karolina Iwaniuk

Katarzyna Bosacka, telewizyjna i internetowa ekspertka od jedzenia, od lat uczy Polaków, jak kupować dobre jakościowo produkty. Tym razem zwróciła ona uwagę na truskawki. Jakie są najlepsze i kiedy je kupować?

Katarzyna Bosacka często analizuje dostępne na polskim rynku produkty spożywcze
Katarzyna Bosacka często analizuje dostępne na polskim rynku produkty spożywcze Justyna Rojek/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka wie, jakie bogactwo kryją w sobie truskawki

Katarzyna Bosacka znana ze swoich szczerych komentarzy odnośnie produktów spożywczych dostępnych w polskich sklepach, tym razem zajęła się jednym z najpopularniejszych sezonowych owoców w naszym kraju.

Nic dziwnego, że warto je włączyć do swojej diety przynajmniej na letni czas, kiedy dostępne są świeże, krajowe owoce. Jednak, żeby w pełni skorzystać z bogactwa truskawek, warto wiedzieć, kiedy i jakie kupować.

Ekspertka zwraca uwagę na jeden szczegół. Uważaj kupując truskawki

Katarzyna Bosacka jest fanką sezonowych, świeżych produktów. W najnowszym nagraniu, które opublikowała w swoich mediach społecznościowych, wzięła pod lupę truskawki.

Ekspertka odpowiada w nagraniu na pytanie, dlaczego polskie truskawki uważane są za najlepsze w Europie?

"Jeżeli przyjrzymy się chociażby Truskawce Kaszubskiej, to różnica pomiędzy bardzo chłodną nocą na Kaszubach, a bardzo ciepłym dniem jest duża. To właśnie powoduje, że nasze polskie truskawki są słodkie i kwaśne jednocześnie" - wyjaśnia Katarzyna Bosacka.

Zwraca ona także uwagę na to, że te gruntowe pojawią się w polskich sklepach dopiero w drugiej połowie czerwca. Zanim to nastanie możemy kupić jedynie wciąż polskie, ale szklarniowe odmiany truskawki.

"One będą smaczne, ale jednak nie będą aż tak pachnące" - zaznacza Bosacka.

Zwraca także uwagę na przyszłe lata, że gdy kupujemy ten owoc w kwietniu i maju, to będą to zawsze truskawki z importu, najczęściej z Hiszpanii, Grecji lub Cypru.

"Dlatego warto sprawdzać na etykiecie kraj pochodzenia" - dodaje Bosacka.

Popatrz na szypułkę. Może powiedzieć wiele o truskawce

Kupując truskawki zwróć uwagę na szypułki
Kupując truskawki zwróć uwagę na szypułki Karol Makurat/REPORTEREast News

Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na jeszcze jeden szczegół przy zakupie truskawki. Decydując się na ten smaczny owoc możemy popatrzeć na szypułkę. Jest ona w stanie wiele nam o truskawce powiedzieć.

"Jeśli jest ona zwiędnięta i trudno odchodzi od truskawki, widać, że już ma matowy kolor, to znaczy, że te truskawki przebyły do nas dość długą drogę" - wyjaśnia ekspertka w nagraniu, prezentując taką właśnie szypułkę.

Dlatego waro wybierać truskawki o żywym, zielonym kolorze szypułki. Wtedy mamy większą pewność, że owoc został stosunkowo niedawno zerwany i przeznaczony do sprzedaży.

Szybki przepis na domowy dżem truskawkowyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas