Jak zrobić chleb bananowy?

Chleb bananowy to wypiek łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowy. Możesz go upiec zaledwie w kilka minut. Jednym z jego składników są banany. To prawdziwe źródło witamin, a ich spożywanie zalecane jest osobom z chorobami oczu i cukrzykom. Jak zrobić chleb bananowy? Poniżej podpowiadamy.

Chleb bananowy może być upieczony w wersji mniej kalorycznej
Chleb bananowy może być upieczony w wersji mniej kalorycznej123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma chleb bananowy?

Chlebek bananowy ma wiele zalet, gdyż jest zdrowy i stanowi doskonałą alternatywę dla słodyczy. Pektyny, które znajdują się w bananie, pomagają w walce z cukrzycą, ponieważ obniżają stężenie glukozy we krwi. Ich zaletą jest to, że zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto banan w swoim składzie ma przeciwutleniacze. Niwelują one dokuczliwe objawy związane z chorobami oczu: jaskrą, zaćmą czy ślepotą nocną.

Składniki potrzebne do wypieku

Chlebek bananowy to idealny pomysł na poczęstunek dla gości
Chlebek bananowy to idealny pomysł na poczęstunek dla gości123RF/PICSEL

Aby ciasto bananowe było mniej kaloryczne, zamień zwykłą mąkę na owsianą. Do wypieku nadadzą się też banany nieco przejrzałe, których nie warto wyrzucać. Oto reszta składników:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 70 gramów oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przepis na chleb bananowy

Przepis na chleb bananowy jest prosty, a jego wykonanie zajmie ci kilka chwil
Przepis na chleb bananowy jest prosty, a jego wykonanie zajmie ci kilka chwil123RF/PICSEL

Prosty i szybki przepis na chleb bananowy! Jeśli nie masz pomysłu, czym poczęstować swoich gości, to idealna propozycja!

  1. Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie w głębokiej misce rozgnieć banany na papkę za pomocą widelca.
  2. Dodaj do naczynia jajka oraz miód. Całość miksuj dokładnie przez minutę.
  3. Do masy dołóż mąkę, cynamon, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Wszystko pomieszaj drewnianą łyżką, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Smacznego!
Ciasto bez cukru i mniej kaloryczne? To jest możliwe!Interia.tv

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas