Jak zrobić chleb bananowy?
Chleb bananowy to wypiek łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowy. Możesz go upiec zaledwie w kilka minut. Jednym z jego składników są banany. To prawdziwe źródło witamin, a ich spożywanie zalecane jest osobom z chorobami oczu i cukrzykom. Jak zrobić chleb bananowy? Poniżej podpowiadamy.
Spis treści:
Jakie właściwości ma chleb bananowy?
Chlebek bananowy ma wiele zalet, gdyż jest zdrowy i stanowi doskonałą alternatywę dla słodyczy. Pektyny, które znajdują się w bananie, pomagają w walce z cukrzycą, ponieważ obniżają stężenie glukozy we krwi. Ich zaletą jest to, że zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto banan w swoim składzie ma przeciwutleniacze. Niwelują one dokuczliwe objawy związane z chorobami oczu: jaskrą, zaćmą czy ślepotą nocną.
Składniki potrzebne do wypieku
Aby ciasto bananowe było mniej kaloryczne, zamień zwykłą mąkę na owsianą. Do wypieku nadadzą się też banany nieco przejrzałe, których nie warto wyrzucać. Oto reszta składników:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 2 szklanki mąki owsianej,
- 70 gramów oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Przepis na chleb bananowy
Prosty i szybki przepis na chleb bananowy! Jeśli nie masz pomysłu, czym poczęstować swoich gości, to idealna propozycja!
- Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie w głębokiej misce rozgnieć banany na papkę za pomocą widelca.
- Dodaj do naczynia jajka oraz miód. Całość miksuj dokładnie przez minutę.
- Do masy dołóż mąkę, cynamon, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Wszystko pomieszaj drewnianą łyżką, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Smacznego!
Zobacz też: