Przepis na szkolne kanapki z kurczakiem i ananasem – krok po kroku
Pierś z kurczaka natrzeć oliwą, solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem i grillować z dwóch stron.
Składniki:
- 2 ciabaty
- 1 pierś z kurczaka kilka cienkich plastrów ananasa
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
Sos:
- 100 g jogurtu naturalnego
- garstka świeżych liści mięty
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka natrzeć oliwą, solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem i grillować z dwóch stron w piekarniku rozgrzanym do 220°C lub na grillu (można też zawinąć w folię i upiec w piekarniku, ok. 30-35 min.). Odstawić na chwilę po upieczeniu, pokroić w plastry. Ciabaty przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć kurczaka i plastry ananasa. Jogurt wymieszać z posiekną miętą, doprawić, a następnie polać nim ananasa i kurczaka.
2. Kanapki przykryć i zawinąć w folię spożywczą np. Gosia. Dzieki wygodnej ucinarce nie potrzebujemy dodatkowych narzędzi w postaci noża czy nożyczek, a kanapki do szkoły może wspólnie z mamą zapakować nawet najmłodszy członek rodziny.
3. Zapakuj kanapkę do woreczka z suwakiem marki Gosia, aby rozkoszować się świeżym jedzeniem o każdej porze. Woreczki wykonane są z mocnej folii, dzięki czemu można ich używać wielokrotnie. A co najważniejsze w plecaku dziecka zajmą mniej miejsca niż lunchbox.