Przepis na tradycyjny ramen
Jeśli jeszcze nie jadłeś, warto spróbować. Ten smak jest niepowtarzalny!
Składniki
- 1 kg wołowiny (szponder z kością)
- 2,5 litra wody
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- łyżka pieprzu
- 4 łyżeczki soli
- 250 g suchego makaronu pszennego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 cebule dymki
- 25 g suszonych grzybków moon
- 1 papryczka chilli
- 20 ml sosu sojowego
Sposób przygotowania
Do garnka wlej wodę, umieść w nich umytą wołowinę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i dodaj do garnka z mięsem. Dodaj pieprz w ziarenkach oraz sól. Rosół gotuj pod przykryciem, na małej mocy palnika przez ok. 5-6 godzin.
Zbierz na początku gotowania szumowiny.
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
Grzybki moon zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją. Potem drobno je pokrój.
Opakowanie makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po kilku godzinach gotowania się wywaru, wyłóż mięso, zdejmij z kości. Do zupy włóż z powrotem tylko ładne kawałki (bez tłuszczu, kości i włókien). Wyłów też warzywa. Do rosołu z mięsem dodaj sos sojowy oraz pokrojone drobno grzybki moon i poszatkowaną dymkę ze szczypiorem.
Wyłóż zupę na talerze, dodaj gotowane jajko, makaron oraz chilli.