Przepis na wyśmienitą sałatkę
Fantastyczny smak i właściwości zdrowotne miechunki peruwiańskiej odkryli już starożytni Inkowie, dlatego owoce, często nazywa się „złotem Inków”. W połączeniu z komosą ryżową, świeżą sałatą, orzechami włoskimi i awokado, tworzą prawdziwą mieszankę drogocennych witamin i składników odżywczych.
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia na ok. 15 minut. Następnie orzechy prażymy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Złote owoce parzymy wrzątkiem przez ok. 30 sekund, a następnie osuszamy. Świeże owoce obieramy z osłonek i kroimy na pół. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, a awokado w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wszystkie składniki dresingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku i po zakręceniu potrząsamy energicznie aż uzyskamy kremowy sos. Dressing możemy również przygotować za pomocą blendera. Po przygotowaniu dressingu łączymy go z komosą ryżową, a następnie do naczynia dodajemy: Złote owoce, roszponkę, ser, awokado, orzechy włoskie i wszystko delikatnie mieszamy. Całość dekorujemy świeżymi owocami miechunki peruwiańskiej.