Przepis na wyśmienitą sałatkę

Fantastyczny smak i właściwości zdrowotne miechunki peruwiańskiej odkryli już starożytni Inkowie, dlatego owoce, często nazywa się „złotem Inków”. W połączeniu z komosą ryżową, świeżą sałatą, orzechami włoskimi i awokado, tworzą prawdziwą mieszankę drogocennych witamin i składników odżywczych.

Sałatka z miechunką
Sałatka z miechunkąmateriały prasowe

Składniki

  • 2 garści roszponki
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 10 owoców świeżej miechunki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 awokado
  • 100 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

- dressing

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 2 łyżki soku z mandarynki

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia na ok. 15 minut. Następnie orzechy prażymy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Złote owoce parzymy wrzątkiem przez ok. 30 sekund, a następnie osuszamy. Świeże owoce obieramy z osłonek i kroimy na pół. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, a awokado w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wszystkie składniki dresingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku i po zakręceniu potrząsamy energicznie aż uzyskamy kremowy sos. Dressing możemy również przygotować za pomocą blendera. Po przygotowaniu dressingu łączymy go z komosą ryżową, a następnie do naczynia dodajemy: Złote owoce, roszponkę, ser, awokado, orzechy włoskie i wszystko delikatnie mieszamy. Całość dekorujemy świeżymi owocami miechunki peruwiańskiej.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?