Przepis na wyśmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy składnik

Krupnik można zrobić na wiele sposobów, ale żeby był smaczny, trzeba znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i przekonaj się, jakie pyszne może być pierwsze danie.

Krupnik to jedna z bardziej sycących zup.
Krupnik to jedna z bardziej sycących zup. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 szyja z indyka,
  • marchew,
  • seler,
  • pietruszka,
  • surowy korzeń imbiru (3 cm),
  • 5 suszonych grzybów,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • koperek,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa warzywna.

Sposób przygotowania:

Jarzyny pokroić i umieścić w garnku. Dodać szyję, grzyby suszone, imbir i przyprawy. Wsypać kaszę. Gotować około 30 minut, do miękkości mięsa. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej zupy. Mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić, wrzucić do zupy. Doprawić do smaku, dodać śmietany. Posypać koperkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas