Przepisy dla najmłodszych
Poznaj super przepisy dla swojego malucha. Urozmaicone posiłki poprawią apetyt największemu niejadkowi!
Składniki:
10-15 truskawek
1 szklanka wody
1-2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki śmietanki
kilka łyżek makaronu
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą i oczyść z szypułek.
2. Przygotowane owoce zalej gorącą wodą z cukrem i zagotuj.
3. Następnie przetrzyj truskawki przez sitko lub zmiksuj.
4. Do lekko ciepłego przecieru dodaj mąkę, rozprowadzoną w małej ilości przegotowanej wody. Zagotuj.
5. Wlej śmietankę, a potem zamieszaj. Dodaj makaron.
Składniki:
1/3 szklanki malin na kompot plus kilka sztuk do dekoracji
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Dojrzałe maliny starannie, ale delikatnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osącz. 2. Zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Następnie wrzuć do niej maliny. Gotuj je 15-20 minut. 3. Gotowy kompot przecedź przez sito, aby był klarowny.
4. Napój podawaj lekko schłodzony. Możesz wrzucić do niego kilka świeżych malin.
Składniki:
5-6 truskawek
1 kiwi . 1 nektarynka
1 plaster arbuza
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie owoce dokładnie umyj. Kiwi, nektarynkę, arbuza obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Z truskawek usuń szypułki i przekrój je na połówki.
2. Układaj owoce w szklanym pucharku tak, by tworzyły warstwy: czerwoną, zieloną, pomarańczową i różową (truskawki, kiwi, nektarynka, arbuz).
3. Deser możesz podać sam lub z sosem waniliowym, zrobionym np. z budyniu o płynnej konsystencji.
Składniki:
2-3 łyżki makaronu świderki
1/3 szklanki czarnych jagód
1-2 łyżki białego sera
1-2 łyżki śmietanki
2-3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj tak, by był miękki, i osącz na sitku.
2. Owoce przebierz i delikatnie opłucz pod bieżącą wodą.
3. Przygotowane jagody zmiksuj z serem, śmietaną i cukrem tak, by powstała gładka masa. Możesz dodać do smaku odrobinę wanilii.
4. Ciepły makaron włóż do miseczki i podaj z jagodową polewą.
5. Danie udekoruj kilkoma całymi jagodami.