Przepisy na cały tydzień

Smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Ziemniaki z klopsami
Ziemniaki z klopsami123RF/PICSEL

Sałatka ziemniaczana z klopsikami

Sposób przygotowania

1. Do mielonego mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól i pieprz. Wyrób dłonią masę, formuj malutkie klopsiki, wrzuć na głęboki rozgrzany tłuszcz, smaż około 10 minut, przewracając je. Osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. 

2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój. Pozostałe warzywa i imbir pokrój, wrzuć do salaterki, wymieszaj, posól i posyp pieprzem. Wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą, solą i cukrem. Polej sałatkę.  

Sałatka "żółw"
Sałatka "żółw"123RF/PICSEL

Sałatka żółw

1. Jajka ugotuj na twardo. 5 sztuk pokrój w drobną kostkę, resztę pozostaw do dekoracji. Dodaj posiekane korniszony i por. Pieczarki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 15 minut. Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki. 

2. Ser żółty zetrzyj na tarce. Większą część dodaj do sałatki wraz z majonezem, musztardą i solą. Uformuj kopczyk, posyp startym żółtym serem i posiekanymi orzechami. Ozdób jajkami, majonezem, natką pietruszki i pieprzem. 

Mielone ze szpinakiem
Mielone ze szpinakiem123RF/PICSEL

Klops ze szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Zrumień dwie posiekane drobno cebule. Połowę wymieszaj z mięsem. Do reszty dodaj szpinak, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut, przypraw. 

2. Do mięsa dodaj żółtko, ubite białko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól i pieprz. Na dnie formy wyłóż połowę mięsa, posyp pokruszoną fetą, posmaruj szpinakiem. Przykryj resztą mięsa, dociśnij i piecz 80 minut w temp. 180°C. Na patelni zrumień pozostałą posiekaną cebulę, paprykę i bazylię. Zalej przecierem, posól i wymieszaj z ryżem. Podawaj z pokrojonym klopsem. 

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Tortellini z pesto
Tortellini z pesto123RF/PICSEL

Tortellini z pesto

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkami, solą i zagnieć ciasto. Schłodź. Indyka ugotuj, wystudźi zmiel. Dodaj 3 łyżki startego parmezanu, serek, sól. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki, zawiń brzegi i połącz rogi. Gotuj w bulionie 4 minuty od wypłynięcia. 

2. Do umytego szczawiu dodaj resztę parmezanu, migdały, natkę, oliwę, czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj na gładko. Tortellini wymieszaj z pesto, pomidorkami koktajlowymi, szynką parmeńską i prażonymi orzeszkami pinii.  

Zupa z jajkami
Zupa z jajkami123RF/PICSEL

Wiosenna zupa

Sposób przygotowania

1. Żeberka gotuj we wrzątku. Po około 30 minutach dodaj obrane pokrojone warzywa i przyprawy. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je, obierz z kości i wrzuć do wywaru. 

2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości. 5 minut przed końcem wrzuć szczaw. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi jajkami, śmietaną i szczypiorkiem. 

Serduszka szpinakowe
Serduszka szpinakowe123RF/PICSEL

Nadziewane serduszka

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź, odcedź, zmiksuj. Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i żółtko. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do ciasta wraz z rozmrożonym szpinakiem. Przypraw pieprzem, ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj. 

2. Z ciasta odrywaj kawałeczki, spłaszcz w dłoniach i wytnij serduszka. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz 25 minut w temp. 180°C. Ser wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i solą. Przełóż wystudzone ciasteczka serkiem i wstaw do lodówki.

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe123RF/PICSEL

Szaszłyki

Sposób przygotowania

1. Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Olej wymieszaj z solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką w proszku i oregano. Natrzyj kurczaka. Kiełbasę i boczek pokrój w plastry. Cebule i papryki posiekaj na kawałki. 

2. Wszystkie składniki nabijaj naprzemiennie na patyczki. Posyp solą i pieprzem. W garnku rozgrzej oliwę. Zrumień szaszłyki z każdej strony. Ułóż na ruszcie i piecz 25 minut w temp. 180˚C. Podawaj z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas