Przepisy na cały tydzień
Smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Sałatka ziemniaczana z klopsikami
Składniki
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- cebula
- olej
- sól
- pieprz
- sałatka
- 4 ziemniaki
- szklanka ciecierzycy konserwowej
- kilka łodyg selera naciowego
- 3 łyżki zielonych oliwek
- por
- imbir
- kilka rzodkiewek
- kilka łyżek minikolb kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Do mielonego mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól i pieprz. Wyrób dłonią masę, formuj malutkie klopsiki, wrzuć na głęboki rozgrzany tłuszcz, smaż około 10 minut, przewracając je. Osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. 2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój. Pozostałe warzywa i imbir pokrój, wrzuć do salaterki, wymieszaj, posól i posyp pieprzem. Wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą, solą i cukrem. Polej sałatkę.

Składniki
- 7 jajek
- 7 korniszonów
- 1/2 pora
- 5 pieczarek
- sól
- 15 dag sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- 3/4 szklanki orzechów laskowych i włoskich
- pęczek natki pietruszki
- ziarna pieprzu
Sałatka żółw
1. Jajka ugotuj na twardo. 5 sztuk pokrój w drobną kostkę, resztę pozostaw do dekoracji. Dodaj posiekane korniszony i por. Pieczarki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 15 minut. Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki. 2. Ser żółty zetrzyj na tarce. Większą część dodaj do sałatki wraz z majonezem, musztardą i solą. Uformuj kopczyk, posyp startym żółtym serem i posiekanymi orzechami. Ozdób jajkami, majonezem, natką pietruszki i pieprzem.

Klops ze szpinakiem
Składniki
- 1,2 kg mielonej karkówki
- olej
- 3 cebule
- 40 dag mrożonego szpinaku
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- kajzerka
- 10 dag fety
- 1/2 papryki czerwonej
- garść świeżej bazylii
- szklanka przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Zrumień dwie posiekane drobno cebule. Połowę wymieszaj z mięsem. Do reszty dodaj szpinak, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut, przypraw. 2. Do mięsa dodaj żółtko, ubite białko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól i pieprz. Na dnie formy wyłóż połowę mięsa, posyp pokruszoną fetą, posmaruj szpinakiem. Przykryj resztą mięsa, dociśnij i piecz 80 minut w temp. 180°C. Na patelni zrumień pozostałą posiekaną cebulę, paprykę i bazylię. Zalej przecierem, posól i wymieszaj z ryżem. Podawaj z pokrojonym klopsem.

Tortellini z pesto
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 40 dag piersi indyka
- 5 łyżek startego parmezanu
- 3 łyżki serka ricotta
- szklanka bulionu
- 30 dag szczawiu
- 1/3 szklanki migdałów bez skórki
- garść natki pietruszki
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- łyżka orzeszków pinii
- sól
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkami, solą i zagnieć ciasto. Schłodź. Indyka ugotuj, wystudźi zmiel. Dodaj 3 łyżki startego parmezanu, serek, sól. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki, zawiń brzegi i połącz rogi. Gotuj w bulionie 4 minuty od wypłynięcia. 2. Do umytego szczawiu dodaj resztę parmezanu, migdały, natkę, oliwę, czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj na gładko. Tortellini wymieszaj z pesto, pomidorkami koktajlowymi, szynką parmeńską i prażonymi orzeszkami pinii.

Wiosenna zupa
Składniki
- 30 dag żeberek
- łyżka masła
- marchewka
- pietruszka
- seler
- cebula
- 5 ziemniaków
- 30 dag szczawiu
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 8 jajek
- sól
- łyżka śmietany
- szczypior
Sposób przygotowania
1. Żeberka gotuj we wrzątku. Po około 30 minutach dodaj obrane pokrojone warzywa i przyprawy. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je, obierz z kości i wrzuć do wywaru. 2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości. 5 minut przed końcem wrzuć szczaw. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi jajkami, śmietaną i szczypiorkiem.

Nadziewane serduszka
Składniki
- 50 dag szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- żółtko
- pół kostki masła
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- 25 dag białego sera
- cytryna
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź, odcedź, zmiksuj. Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i żółtko. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do ciasta wraz z rozmrożonym szpinakiem. Przypraw pieprzem, ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj. 2. Z ciasta odrywaj kawałeczki, spłaszcz w dłoniach i wytnij serduszka. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz 25 minut w temp. 180°C. Ser wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i solą. Przełóż wystudzone ciasteczka serkiem i wstaw do lodówki.

Szaszłyki
Składniki
- pierś kurczaka
- olej
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka w proszku
- oregano
- 2 kiełbasy 15 dag boczku
- 2 cebule
- 2 papryki
- oliwa
- 3 szklanki bulionu lub wody
- rukola
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania
1. Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Olej wymieszaj z solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką w proszku i oregano. Natrzyj kurczaka. Kiełbasę i boczek pokrój w plastry. Cebule i papryki posiekaj na kawałki. 2. Wszystkie składniki nabijaj naprzemiennie na patyczki. Posyp solą i pieprzem. W garnku rozgrzej oliwę. Zrumień szaszłyki z każdej strony. Ułóż na ruszcie i piecz 25 minut w temp. 180˚C. Podawaj z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.