Przepisy na dania, które leczą
Czy wiesz, że niektóre potrawy mogą pomóc w walce z chorobami? Sprawdź, co warto podać dziecku przy biegunce lub anemii.
Choć dieta nie zastąpi leczenia, przemyślany jadłospis, dostosowany do potrzeb dziecka, może przyspieszyć powrót malucha do formy. W żywności kryją się bowiem cenne składniki, które mają znaczący wpływ na zdrowie. Kiedy więc maluch złapie katar, ma zaparcia albo lekarz stwierdzi u niego niedobór żelaza, warto wiedzieć, co podać dziecku, aby wesprzeć jego organizm w walce z chorobą. Przy większości dolegliwości maluch powinien pić dużo wody, herbatek owocowych lub ziołowych i innych zdrowych napojów.
Do jego menu warto też wprowadzić - zwłaszcza w porze śniadania i kolacji - lekkostrawną kaszkę, wzbogaconą w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik wspomagający pracę jelit. Brzdąc chętnie ją zje, nawet jeśli brak mu apetytu. Taki posiłek nie obciąży jego organizmu, a dostarczy mu energii i cennych składników odżywczych. Poznaj też inne potrawy, które pomogą choremu dziecku poczuć się lepiej. Skorzystaj z naszych przepisów i przekonaj się, jak łatwo przygotować zdrowe przysmaki.
Kurczak z morelą przy anemii (po 7. miesiącu)
Maluch, który ma niedobory żelaza, powinien jadać ryby, żółtko jaja, mięso i kasze. Potrzebuje także warzyw i owoców, bo zawarta w nich witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.
Składniki:
30 dag surowego fileta z piersi kurczaka lub indyka albo uda kurczaka, 2 dojrzałe morele, 3/4 szklanki wody, 3-4 łyżeczki kaszki ryżowej, 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie morele, sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki i przekrój na pół. Po wyjęciu pestek pokrój owoce na drobne kawałki. Wlej do garnka wodę, dodaj do niej przygotowane morele i ugotuj. Osobno ugotuj umyte i pokrojone mięso. Gdy obydwa składniki będą miękkie, odlej z mięsa wodę, a następnie zmiksuj je z owocami. Aby zagęścić danie, dodaj kaszkę ryżową i całość dokładnie zamieszaj. Po dołożeniu łyżeczki masła gotuj potrawę jeszcze przez chwilę.
Rosół na przeziębienie (po 12. miesiącu)
Esencjonalny rosół na mięsie wzmocni organizm chorego brzdąca. Warto dodać do niego czosnek i cebulę - nie tylko dla smaku, ale także z powodu ich antywirusowych właściwości.
Składniki:
1 udko kurczaka, 2 małe pietruszki, 3 marchewki, 1/4 pora, 1/4 selera, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, makaron
Sposób przygotowania:
Umyte mięso bez skóry włóż do wrzątku i gotuj przez ok. 15 minut. Obierz i umyj warzywa. Pokrój marchew i pietruszkę. Wraz z innymi warzywami dodaj do mięsa. Kiedy składniki zupy będą miękkie, wyjmij pora, cebulę i czosnek, a resztę zmiksuj z wywarem. Dodaj ugotowany makaron.
Kasza przeciw zaparciom (po 12. miesiącu)
Kasze (jak jaglana, gryczana) i owoce, zwłaszcza suszone - jak śliwki, figi, daktyle - świetnie wpływają na pracę jelit. Warto je połączyć, a ich działanie będzie jeszcze skuteczniejsze.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, masło, 1 jajko, 1 łyżka miodu, 1 łyżka tartego jabłka, 4 namoczone suszone śliwki, 2 łyżeczki namoczonych rodzynek
Sposób przygotowania:
Umyj jajko, oddziel żółtko i dodaj do niego miód. Utrzyj składniki i wymieszaj z kaszą. Dodaj ubite białko. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Śliwki pokrój w kostkę, wymieszaj z rodzynkami, jabłkiem, kaszą i przełóż do naczynia. Rozpuść w rondelku łyżeczkę masła i posmaruj wierzch zapiekanki. Zapiekaj w 180ºC ok. 30 minut - aż na powierzchni kaszy utworzy się skorupka. Serwuj z musem owocowym.
Marchwianka przeciw biegunce (po 6. miesiącu)
Gotowana marchew działa zapierająco, chroni błonę śluzową jelit i wspomaga odtruwanie się organizmu. Dlatego warto z niej przygotować specjalną, leczniczą zupkę.
Składniki:
500 g marchwi, 1 l wody, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Umytą i obraną marchew pokrój w plasterki, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Po przestudzeniu zmiksuj danie na gładką papkę i uzupełnij wodą tak, by uzyskać litr zupy. Dodaj szczyptę soli i zagotuj. Przechowuj w lodówce do 24 godzin.
Bananowy mus po antybiotyku (po 9. miesiącu)
Kuracja antybiotykowa niszczy florę bakteryjną przewodu pokarmowego. W jej odbudowaniu pomogą banany. Zawierają prebiotyk tworzący przyjazne środowisko dla dobrych bakterii.
Składniki:
1 duży banan, 2 łyżki soku jabłkowego, 3 łyżki kleiku ryżowego rozrobionego z 1/4 szklanki mleka modyfikowanego
Sposób przygotowania:
Umyj banana, sparz go, obierz ze skórki i rozetrzyj widelcem. Do papki dodaj sok i kleik, dokładnie wymieszaj całość. Deser można podać na ciepło lub schłodzony.
Koktajl wzmacniający (po 12. miesiącu)
Jeśli dziecko jest przemęczone, nie ma apetytu lub np. wychodzi z przeziębienia, przygotuj mu smakowity, a jednocześnie pożywny napój z jogurtem i owocami.
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 szklanka mieszanych miękkich owoców (jak jagody, poziomki, maliny, truskawki), 1/2 banana
Sposób przygotowania:
Umyte owoce i jogurt zmiksuj. Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, możesz dodać nieco cukru i ponownie zmiksować całość. Koktajl nadaje się nie tylko do picia, ale także jako dodatek do ugotowanego makaronu lub kaszy.
Kisiel na chory pęcherz (po 12. miesiącu)
Przy kłopotach z pęcherzem należy zadbać, by dziecko dużo piło. Można podawać mu również pokarmy zawierające w swoim składzie żurawinę, która odkaża i chroni drogi moczowe.
Składniki:
500 g żurawiny, 600 ml wody, 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Umytą, przebraną i sparzoną żurawinę przetrzyj przez sito. Przecier odstaw, a to, co zostało na sicie, przełóż do garnka, zalej wodą, zagotuj, przecedź i dosłódź. Rozprowadź mąkę w 2/3 szklanki zimnej wody. Wlej do wrzącego wywaru, cały czas mieszając. Gęstniejący kisiel odstaw i dodaj do niego przecier.
Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Tekst: Kinga Szymańska