Przepisy na letnie "garden party"
Długie, ciepłe wieczory to idealny moment na letnie garden party. Nawet jeśli planowanie i gotowanie nie jest naszą mocną stroną, i tak możemy zorganizować świetne przyjęcie. Nie może na nim zabraknąć pysznych przekąsek!

Danie główne - nadziewane papryki
Składniki
- papryka czerwona – 2 szt
- papryka żółta – 2 szt
- cukinia – 1 szt
- pomidory – 3 szt
- ryż – 250 g
- cebula – 2 szt
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki
- oregano
- suszona mięta
- tymianek
- cukier
- koncentrat pomidorowy – 150 g
- oliwa z oliwek
- bulion warzywny – 300 ml
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie cukinię pokrojoną w drobną kostkę i czosnek.
3. Smażymy kilka minut, dodajemy ryż, obtaczamy dokładnie w oliwie.
4. Podlewamy bulionem i dusimy ok. 10 minut.
5. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, miętą i odrobiną cukru.
6. Faszerujemy papryki, układamy w naczyniu do zapiekania.
7. Przygotowujemy sos: blendujemy świeże pomidory z dodatkiem 4-5 łyżek oliwy, odrobiną cukru, solą i pieprzem.
8. Wlewamy do naczynia do zapiekania.
9. Całość zapiekamy ok. 25-30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu.

Słodka przekąska na letnie party
Składniki
- galaretka jasna (np. brzoskwiniowa)
- galaretka ciemna (np. truskawkowo-malinowa)
- jogurt grecki (400 g)
- owoce do przybrania (np. truskawki)
- zioła do smaku (np. bazylia, mięta)
Sposób przygotowania
1. Przygotowujemy galaretki według instrukcji producenta, ale zmniejszając ilość wody o 50 ml.
2. Wylewamy na dno naczynia galaretkę jasną. Schładzamy i przekładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3. Na zastygłą galaretkę wykładamy jogurt grecki. Nie musi być bardzo równo, można dopuścić, by następnie wylewana galaretka ciemna wpłynęła w wolne miejsca.
4. Zalewamy jogurt schłodzoną galaretką ciemną i przekładamy do lodówki.
5. Na koniec ozdabiamy deser owocami i ziołami.
6. Deser podajemy schłodzony.
7. Do przygotowania galaretki można także użyć np. wina białego i czerwonego, zastępując nim wodę.
8. Desery można przygotować wcześniej, przykryć folią i przechować 2-3 dni w lodówce. Po wyjęciu ozdobić świeżymi owocami i ziołami.
Gdy wszyscy uczestnicy letniego party rozejdą się do swoich domów przyjdzie czas relaksu. Waszego odpoczynku – najlepiej z zimną lemoniadą w dłoni – na pewno nie zakłóci praca lodówki. Liebherr ICP3334 jest wymarzonym urządzeniem dla osób szukających wytchnienia. To najcichsza lodówka w ofercie producenta emitująca jedynie 31 dB!