Reklama

Reklama

Przepisy na letnie "garden party"

Długie, ciepłe wieczory to idealny moment na letnie garden party. Nawet jeśli planowanie i gotowanie nie jest naszą mocną stroną, i tak możemy zorganizować świetne przyjęcie. Nie może na nim zabraknąć pysznych przekąsek!

Danie główne - nadziewane papryki

Składniki

  • papryka czerwona – 2 szt
  • papryka żółta – 2 szt
  • cukinia – 1 szt
  • pomidory – 3 szt
  • ryż – 250 g
  • cebula – 2 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki
  • oregano
  • suszona mięta
  • tymianek
  • cukier
  • koncentrat pomidorowy – 150 g
  • oliwa z oliwek
  • bulion warzywny – 300 ml
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy.

Reklama

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie cukinię pokrojoną w drobną kostkę i czosnek.

3. Smażymy kilka minut, dodajemy ryż, obtaczamy dokładnie w oliwie.

4. Podlewamy bulionem i dusimy ok. 10 minut.

5. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, miętą i odrobiną cukru.

6. Faszerujemy papryki, układamy w naczyniu do zapiekania.

7. Przygotowujemy sos: blendujemy świeże pomidory z dodatkiem 4-5 łyżek oliwy, odrobiną cukru, solą i pieprzem.

8. Wlewamy do naczynia do zapiekania.

9. Całość zapiekamy ok. 25-30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje