Przepisy na Majówkę
Pyszne i sprawdzone!

Słodko-słona sałatka z makaronem
Składniki
- 4 łyżki pasty warzywnej np. "WA:ŻYWO na pieczywo"
- Suszony pomidor z żurawiną
- 200 g makaronu
- 150 g koziego sera
- sól morska
- świeża bazylia
- truskawki
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente), dodaj 4 łyżki pasty warzywnej oraz pokruszony kozi ser. Udekoruj truskawkami i listkami bazylii. Dopraw solą.

Orzeźwiająca sałata
Składniki
- 300 g sera mozzarella z zalewy
- 100 g miksu sałat
- spora garść świeżego szpinaku baby
- 250 g świeżych ogórków
- 1 średni ogórek wąż
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść szczypiorku
- (1 łyżeczka Zielonego Mixu Zdrowe Pola)
- sos
- sok z połówki cytryny
- 5 łyżek delikatnej oliwy
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
Wsyp do miski mieszkankę sałat, szpinak i pomidorki koktajlowe. Dodaj pokrojonego ogórka i mozzarellę. Lekko przemieszaj. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i polej sałatkę. Udekoruj pokrojony szczypiorkiem i posyp Zielonym Mixem.

Koktajl "wiosenna energia"
Składniki
- 200 ml mleka (owsiane/krowie/migdałowe)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 150 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki mielonego suszonego buraka np. Zdrowe Pola
- 1 łyżeczka pyłku kwiatowego np. Zdrowe Pola
- 10 g siemienia lnianego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zblenduj ze sobą do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Po przelaniu do szklanki, czy kieliszka posyp pyłkiem kwiatowym.