Przepisy na Wielkanoc
Znani szefowie kuchni i kucharzy, dzielą się z nami swoimi świątecznymi przepisami. Nie ma wątpliwości, te święta będą wyjątkowo pyszne!

Jajka faszerowane na trzy sposoby
Składniki
- 9 jajek ugotowanych na twardo
- farsz łososiowy
- 100 g łososia wędzonego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
- farsz ziołowy
- po 2 łyżki koperku i szczypiorku, posiekanego
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
- farsz pieczarkowy
- 150 g pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżka majonezu z dodatkiem miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Wszystkie jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozdziel do trzech misek. Białka odłóż. 2. Na jajka z łososiowym farszem dodaj do pierwszej miski zioła i majonez. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem sześć połówek białek, najładniej zrobisz to, używając rękawa cukierniczego. 3. Na jajka z ziołowym farszem zmiksuj z żółtkami w drugiej misce posiekane zioła i majonez. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem kolejne sześć białek. 4. Na jajka z pieczarkowym farszem podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż woda odparuje (5 minut). Ostudź, po czym dodaj pieczarki z cebulą do reszty żółtek. Zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem pozostałe białka.
Przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Korzenna karkówka z kwasem chlebowym
Składniki
- 2 cebule
- 1 i 1/2 kg schabu karkowego
- po łyżce mielonego imbiru, roztartych nasion kolendry i mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml kwasu chlebowego
- 450 g krojonych pomidorów z puszki
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania
1. Karkówkę natrzyj przyprawami i odrobiną oleju. Włóż do lodówki na 24 godziny. 2. Rozgrzej olej w brytfance i podsmaż mięso na rumiano, z każdej strony. Odłóż je na bok. Na tłuszczu pozostałym po karkówce przesmaż, stale mieszając, cebule pokrojone w półplastry. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż chwilę, dodaj pozostałą po marynowaniu resztę przypraw, pomidory z puszki i kwas chlebowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem 20 minut. 3. W tak powstałym sosie ułóż karkówkę i piecz 60-90 minut, w temperaturze 150 st. C. Obracaj mięso co 30 minut. Gotowe pokrój i polej odparowanym sosem. Przepis autorstwa Karola Okrasy.

Żurek na zakwasie
Składniki
- 10 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 0,8 l przegotowanej wody
- główka czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 50 g korzenia chrzanu
- 3 kromki chleba razowego Bulion
- 800 g żeberka wędzonego
- główka czosnku
- 800 g włoszczyzny
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- żurek
- 2 litry bulionu
- 500 ml zakwasu
- 5 g majeranku suszonego
- żeberka z bulionu (samo mięso)
Sposób przygotowania
1. Mąkę wsyp do słoika i zalej wodą, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe składniki. Przykryj słoik ściereczką. Raz dziennie mieszaj zakwas. Jest gotowy po 5 dniach. 2. Na bulion pokrój włoszczyznę w słupki, przesmaż w garnku. Dodaj żeberko, czosnek, przyprawy. Zalej wodą, gotuj 3-5 godzin (im dłużej, tym lepiej). Powinnaś otrzymać 2 litry bulionu. Najlepiej wstawić go do lodówki na noc. 3. Na drugi dzień przecedź bulion i zagotuj. Zakwas zamieszaj, przecedź przez sito i dodaj do bulionu. Gotuj na małym ogniu około godziny (uważaj, aby się nie przypalił). Dodaj majeranek. Podawaj z pulpetami jagnięcymi, posypany szczypiorkiem.
Sylwester Drężek

Kawior po żydowsku
Składniki
- 500 g wątróbek drobiowych
- łyżka masła lub gęsiego tłuszczu
- cebula, drobno posiekana
- 1-2 jajka
- duża szczypta zmielonego kminku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i szybko obsmaż wątróbki (w środku powinny być różowe, ale nie krwiste). Uwaga: Nie sól wątróbek przed smażeniem. 2. Zdejmij podsmażone wątróbki z patelni i odłóż, aby ostygły, a na pozostałym tłuszczu podsmaż na złoto posiekaną cebulę. 3. Wątróbki posiekaj drobniutko, przełóż do miski, dodaj podsmażoną na złoto cebulę wraz z pozostałym na patelni tłuszczem. 4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i drobno pokrój. Przełóż je do wątróbki, dodaj zmielony kminek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj, wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Robert Makłowicz