Przepisy na Wielkanoc

Aktualizacja
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane123RF/PICSEL

Jajka faszerowane na trzy sposoby

Składniki

  • 9 jajek ugotowanych na twardo

- farsz łososiowy

  • 100 g łososia wędzonego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

- farsz ziołowy

  • po 2 łyżki koperku i szczypiorku, posiekanego
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

- farsz pieczarkowy

  • 150 g pieczarek
  • mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka majonezu z dodatkiem miodu
  • sól, pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania

Wieprzowina pieczona
Wieprzowina pieczona123RF/PICSEL

Korzenna karkówka z kwasem chlebowym

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 i 1/2 kg schabu karkowego
  • po łyżce mielonego imbiru, roztartych nasion kolendry i mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml kwasu chlebowego
  • 450 g krojonych pomidorów z puszki
  • sól, pieprz, olej
12 porcji

Sposób przygotowania

Żurek
Żurek123RF/PICSEL

Żurek na zakwasie

Składniki

  • 10 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 0,8 l przegotowanej wody
  • główka czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 50 g korzenia chrzanu
  • 3 kromki chleba razowego Bulion
  • 800 g żeberka wędzonego
  • główka czosnku
  • 800 g włoszczyzny
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

- żurek

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu
  • 5 g majeranku suszonego
  • żeberka z bulionu (samo mięso)
8 procji

Sposób przygotowania

Mus z wątróbki
Mus z wątróbki123RF/PICSEL

Kawior po żydowsku

Składniki

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • łyżka masła lub gęsiego tłuszczu
  • cebula, drobno posiekana
  • 1-2 jajka
  • duża szczypta zmielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?