Przepisy na Wielkanoc
Znani szefowie kuchni i kucharzy, dzielą się z nami swoimi świątecznymi przepisami. Nie ma wątpliwości, te święta będą wyjątkowo pyszne!
1. Wszystkie jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozdziel do trzech misek. Białka odłóż.
2. Na jajka z łososiowym farszem dodaj do pierwszej miski zioła i majonez. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem sześć połówek białek, najładniej zrobisz to, używając rękawa cukierniczego.
3. Na jajka z ziołowym farszem zmiksuj z żółtkami w drugiej misce posiekane zioła i majonez. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem kolejne sześć białek.
4. Na jajka z pieczarkowym farszem podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż woda odparuje (5 minut). Ostudź, po czym dodaj pieczarki z cebulą do reszty żółtek. Zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem pozostałe białka.
Przepis autorstwa Jakuba Kuronia.
1. Karkówkę natrzyj przyprawami i odrobiną oleju. Włóż do lodówki na 24 godziny.
2. Rozgrzej olej w brytfance i podsmaż mięso na rumiano, z każdej strony. Odłóż je na bok. Na tłuszczu pozostałym po karkówce przesmaż, stale mieszając, cebule pokrojone w półplastry. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż chwilę, dodaj pozostałą po marynowaniu resztę przypraw, pomidory z puszki i kwas chlebowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem 20 minut.
3. W tak powstałym sosie ułóż karkówkę i piecz 60-90 minut, w temperaturze 150 st. C. Obracaj mięso co 30 minut. Gotowe pokrój i polej odparowanym sosem.
Przepis autorstwa Karola Okrasy.
1. Mąkę wsyp do słoika i zalej wodą, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe składniki. Przykryj słoik ściereczką. Raz dziennie mieszaj zakwas. Jest gotowy po 5 dniach.
2. Na bulion pokrój włoszczyznę w słupki, przesmaż w garnku. Dodaj żeberko, czosnek, przyprawy. Zalej wodą, gotuj 3-5 godzin (im dłużej, tym lepiej). Powinnaś otrzymać 2 litry bulionu. Najlepiej wstawić go do lodówki na noc.
3. Na drugi dzień przecedź bulion i zagotuj. Zakwas zamieszaj, przecedź przez sito i dodaj do bulionu. Gotuj na małym ogniu około godziny (uważaj, aby się nie przypalił). Dodaj majeranek. Podawaj z pulpetami jagnięcymi, posypany szczypiorkiem.
Sylwester Drężek
1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i szybko obsmaż wątróbki (w środku powinny być różowe, ale nie krwiste). Uwaga: Nie sól wątróbek przed smażeniem.
2. Zdejmij podsmażone wątróbki z patelni i odłóż, aby ostygły, a na pozostałym tłuszczu podsmaż na złoto posiekaną cebulę.
3. Wątróbki posiekaj drobniutko, przełóż do miski, dodaj podsmażoną na złoto cebulę wraz z pozostałym na patelni tłuszczem.
4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i drobno pokrój. Przełóż je do wątróbki, dodaj zmielony kminek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj, wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Robert Makłowicz