Przepisy na Wielkanoc
Znani szefowie kuchni i kucharzy, dzielą się z nami swoimi świątecznymi przepisami. Nie ma wątpliwości, te święta będą wyjątkowo pyszne!
Jajka faszerowane na trzy sposoby
Sposób przygotowania
1. Wszystkie jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozdziel do trzech misek. Białka odłóż.
2. Na jajka z łososiowym farszem dodaj do pierwszej miski zioła i majonez. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem sześć połówek białek, najładniej zrobisz to, używając rękawa cukierniczego.
3. Na jajka z ziołowym farszem zmiksuj z żółtkami w drugiej misce posiekane zioła i majonez. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem kolejne sześć białek.
4. Na jajka z pieczarkowym farszem podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż woda odparuje (5 minut). Ostudź, po czym dodaj pieczarki z cebulą do reszty żółtek. Zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem pozostałe białka.
Przepis autorstwa Jakuba Kuronia.
Korzenna karkówka z kwasem chlebowym
Sposób przygotowania
1. Karkówkę natrzyj przyprawami i odrobiną oleju. Włóż do lodówki na 24 godziny.
2. Rozgrzej olej w brytfance i podsmaż mięso na rumiano, z każdej strony. Odłóż je na bok. Na tłuszczu pozostałym po karkówce przesmaż, stale mieszając, cebule pokrojone w półplastry. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż chwilę, dodaj pozostałą po marynowaniu resztę przypraw, pomidory z puszki i kwas chlebowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem 20 minut.
3. W tak powstałym sosie ułóż karkówkę i piecz 60-90 minut, w temperaturze 150 st. C. Obracaj mięso co 30 minut. Gotowe pokrój i polej odparowanym sosem.
Przepis autorstwa Karola Okrasy.
Żurek na zakwasie
Sposób przygotowania
1. Mąkę wsyp do słoika i zalej wodą, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe składniki. Przykryj słoik ściereczką. Raz dziennie mieszaj zakwas. Jest gotowy po 5 dniach.
2. Na bulion pokrój włoszczyznę w słupki, przesmaż w garnku. Dodaj żeberko, czosnek, przyprawy. Zalej wodą, gotuj 3-5 godzin (im dłużej, tym lepiej). Powinnaś otrzymać 2 litry bulionu. Najlepiej wstawić go do lodówki na noc.
3. Na drugi dzień przecedź bulion i zagotuj. Zakwas zamieszaj, przecedź przez sito i dodaj do bulionu. Gotuj na małym ogniu około godziny (uważaj, aby się nie przypalił). Dodaj majeranek. Podawaj z pulpetami jagnięcymi, posypany szczypiorkiem.
Sylwester Drężek
Kawior po żydowsku
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i szybko obsmaż wątróbki (w środku powinny być różowe, ale nie krwiste). Uwaga: Nie sól wątróbek przed smażeniem.
2. Zdejmij podsmażone wątróbki z patelni i odłóż, aby ostygły, a na pozostałym tłuszczu podsmaż na złoto posiekaną cebulę.
3. Wątróbki posiekaj drobniutko, przełóż do miski, dodaj podsmażoną na złoto cebulę wraz z pozostałym na patelni tłuszczem.
4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i drobno pokrój. Przełóż je do wątróbki, dodaj zmielony kminek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj, wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Robert Makłowicz