Reklama

Reklama

Przepisy na Wielkanoc

Znani szefowie kuchni i kucharzy, dzielą się z nami swoimi świątecznymi przepisami. Nie ma wątpliwości, te święta będą wyjątkowo pyszne!

Jajka faszerowane na trzy sposoby

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 9 jajek ugotowanych na twardo

Składniki - farsz łososiowy

  • 100 g łososia wędzonego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Składniki - farsz ziołowy

  • po 2 łyżki koperku i szczypiorku, posiekanego
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Składniki - farsz pieczarkowy

  • 150 g pieczarek
  • mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka majonezu z dodatkiem miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Wszystkie jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozdziel do trzech misek. Białka odłóż. 

2. Na jajka z łososiowym farszem dodaj do pierwszej miski zioła i majonez. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem sześć połówek białek, najładniej zrobisz to, używając rękawa cukierniczego. 

3. Na jajka z ziołowym farszem zmiksuj z żółtkami w drugiej misce posiekane zioła i majonez. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem kolejne sześć białek. 

4. Na jajka z pieczarkowym farszem podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż woda odparuje (5 minut). Ostudź, po czym dodaj pieczarki z cebulą do reszty żółtek. Zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem pozostałe białka. 

Reklama

Przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje