Przepisy na wyjątkowe kanapki z serem
Na cztery pyszne sposoby!
Hochlander to jedyny w swoim rodzaju ser, który pokochają wszyscy! Autorem przepisów dla niej, dla niego i dla najmłodszych jest Marcin Budynek - kreator smaku, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.
Romantyczna kanapka dla niej
Składniki:
- chleb żytni na zakwasie 2 kromki
- ser Hochlander 2 plasterki
- pasta guacamole 60 g
- orzechy włoskie 4 szt
- kiełki słonecznika/ tymianek cytrynowy
Pasta guacamole:
- 1/2 awokado
- 1 łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 20 ml soku z limonki
- sól morska
Przygotowanie:
Składniki na guacamole miksujemy na jednolitą masę - na koniec doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem grubo mielonym.
Podanie:
Chleb smarujemy pastą, układamy zwinięty w rulonik plaster sera Hochlander, dodajemy orzechy włoskie. Kanapkę dekorujemy kiełkami oraz ziołami.
Smacznego!
Kanapka pełna smaków dla niego
Składniki:
- ciabata 1 szt
- ser Hochlander 4 plasterki
- sałata rzymska
- humus
- grillowana pierś z kurczaka
- bakłażan, cukinia, pomidor, czerwona cebula
Humus: Składniki na dwie porcje:
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki pasty tahini
- sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok 4 łyżki soku)
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- sól morska
- 2 łyżki oliwy
- woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie humusu:
Składniki miksujemy ze sobą na gładką konsystencję.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i papryką wędzoną, następnie grillujemy wraz z warzywami na ładny rumiany kolor. Ciabatę kroimy w pół, smarujemy humusem. Układamy sałatę rzymską, grillowane warzywa, ser żółty Hochlander, plasterki piersi z kurczaka. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.Smacznego!
Kanapka na słono dla dzieci
Składniki:
- słodka bułeczka 1 szt
- ser Hochlander 2 plasterki
- sałata masłowa 2 liście
- masło 10 g
- pomidor 2 plasterki
- szczypiorek 10 g
Podanie:
Bułkę tniemy w pół, smarujemy masłem, układamy sałatę, ser Hochlander, pomidor, wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Kanapka na słodko dla dzieci
Składniki:
- chałka 80 g
- domowa konfitura truskawkowa 40 g
- ser Hochlander 2 plasterki
- do dekoracji: truskawki, listki bazylii lub mięty
Podanie:
Chałkę tniemy w pół, smarujemy konfiturą, następnie układamy ser żółty Hochlander. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami oraz listkami bazylii lub mięty.
Smacznego!