Przepyszne ciasto z jogurtu
Ciasto jogurtowe jest puchate i delikatne. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Składniki
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- 13,5 dag cukru,
- 10 dag mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżeczka kakao,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 20 dag jogurtu naturalnego,
- 40 dag śmietany kremówki,
- 30 dag jogurtu waniliowego,
- rurki waflowe.
Białka ubić ze szczyptą soli i 7,5 dag cukru. Pianę połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie przemieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (24x24 cm) wyłożonej pergaminem. Piec 12-15 minut w 175°C. Połowę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt naturalny wymieszać z 6 dag cukru. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Dodać do jogurtowej masy.
Ubić 25 dag śmietany, połączyć ją z tężejącą masą i rozsmarować na cieście. Chłodzić godzinę w lodówce. Resztę żelatyny namoczyć. Gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Wymieszać ostrożnie z jogurtem waniliowym. Resztę śmietany ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Rozsmarować na stężałej warstwie z jogurtu naturalnego. Ciasto schłodzić w lodówce. Ozdobić rurkami waflowymi.