Reklama

Reklama

Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

Początek jesieni to świetny czas na przetwory. Teraz przygotowane, zimą będą smaczną przekąską, która uodporni twoje dziecko przed infekcjami!


Reklama

Na przetwory wybierz zdrowe owoce, najlepiej z ekologicznych upraw. Do słodkich owoców nie musisz dodawać cukru. Zwykły możesz zastąpić trzcinowym lub miodem. Podczas wekowania woda w garnku powinna sięgać do 2/3 wys. słoików i nie wrzeć.

Zapasteryzowane przetwory możesz przechowywać kilka miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Słodki mus z brzoskwiń

Składniki:

1 kg dojrzałych brzoskwiń, 3-4 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Owoce umyj, usuń pestki. Zdejmij skórkę. Pokrój drobno owoce i włóż do garnka. Gotuj 15 minut, mieszając. Następnie dodaj miód i zmiksuj. Gorący mus włóż do słoików. Zapasteryzuj (gotuj słoiki w garnku z wodą na małym ogniu 10-15 minut).

Gęsty sok przecierowy z czarnych porzeczek z delikatną nutą malin

Składniki:

1 kg czarnych porzeczek, 25 dag malin, cukier.

Przygotowanie:

Umyj owoce, osącz, oszypułkuj. Wsyp do garnka, zalej 1,5 szkl. wody. Gotuj ok. 3 min. Ostudzone przetrzyj przez sito. Dodaj do soku cukier - na szkl. soku szkl. cukru. Podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, mieszając. Przełóż do słoików i natychmiast zakręć.

Kompot ze śliwek, doprawiony sokiem z cytryny

Składniki:

1 kg śliwek, 40 dag cukru, najlepiej trzcinowego, dojrzała cytryna.

Przygotowanie:

Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki. Zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin. Słoiki na kompot wyparz, wysusz. Po kilku godzinach owoce z cukrem skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie wraz z powstałym sokiem przełóż do przygotowanych słoików, do 3/4 wysokości.

Zalej owoce w słoikach ciepłą, przegotowaną wodą, tak by zalewa nie sięgała wyżej niż 2 cm od brzegów słoika. Zakręć szczelnie słoiki i wstaw do dużego garnka z wodą. Pasteryzuj na małym ogniu ok. 15-20 min. Garnek odstaw na 30 min. Potem wyjmij słoiki do przestygnięcia.

Przecier jabłkowy z dodatkiem rodzynek i cynamonu

Składniki:

1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych, np. antonówek, szarej renety), 1/2 szkl. rodzynek, laska cynamonu, kilka goździków.

Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój, usuwając pestki i łuski. Włóż do garnka. Dodaj cynamon, goździki i 1/2 szkl. wody. Gotuj ok. 15 min, mieszając, po czym wyjmij cynamon i goździki.

Ciepłe jabłka przetrzyj przez sito. Dodaj sparzone rodzynki, wymieszaj. Przełóż do słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 min. 

Sok z jabłek i winogron

Składniki:

2 kg jabłek, 1,5 kg białych winogron, miód.

Przygotowanie:

Owoce umyj. Jabłka obierz, usuń gniazda. Winogrona oszypułkuj, podlej w garnku odrobiną wody i gotuj. Gdy puszczą sok, zlej go do naczynia, dalej gotuj, ponownie zlej.

Jabłka pokrój, odwiruj w sokowirówce. Sok dodaj do winogronowego. Dopraw miodem. Grzej na małym ogniu. Gorący sok wlej przez sito do butelek. Mocno zakręć

Dżem z brzoskwiń

Składniki:

1/2 kg brzoskwiń, 30 dag cukru, jabłko.

Przygotowanie:

Umyte jabłko (najlepiej kwaśne) ze skórką pokrój na cząstki, usuń pestki. W rondlu z 1/2 szkl. wody ugotuj je do miękkości, przetrzyj. Umyte brzoskwinie bez pestek pokrój, zdejmij skórkę. Owoce wymieszaj z cukrem i gotuj, aż się rozpuści. Dodaj jabłko. Gotuj, aż dżem zgęstnieje. Włóż do słoików i zakręć.

Aldona Kwiecińska

Chcesz podyskutować na temat diety swojego dziecka? Zapraszamy na nasze FORUM!

Koniecznie sprawdź 55 pomysłów na przetwory. Książka za darmo.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje