Przygotuj śniadanie z sercem

Walentynki kojarzą nam się głównie z romantyczną kolacją we dwoje. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby Dzień Zakochanych świętować już od rana. Jak? Zaskocz ukochaną osobę i podaj jej wyjątkowe śniadanie do łóżka. Nieważne, że nie jesteś mistrzem kuchni niczym Jamie Oliver, wystarczy że zainspirujesz się naszymi przepisami i dorzucisz szczyptę miłości, a na pewno wyczarujesz coś pysznego.

Jajka z szynką
Jajka z szynkąmateriały prasowe

Jajka z szynką

Sposób przygotowania

Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
Jajko sadzone z kiełbaskami
Jajko sadzone z kiełbaskamimateriały prasowe

Walentynkowe śniadanie w stylu angielskim

Sposób przygotowania

Na patelni rozpuść masło, ostrożnie wbij jajka, zmniejsz ogień i smaż do czasu aż białka się zetną, a żółtka będą gęstnieć. Z "Paryżanek" zdejmij folię, a następnie odetnij ich końce po skosie. Zepnij je ze sobą wykałaczką, stykając obciętymi końcami - otrzymasz małe serduszko. Następnie podsmaż je delikatnie na patelni. Ułóż na talerzu razem z jajkiem i podpieczonymi kromkami chleba tostowego.

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Serduszka z parówek
Serduszka z parówekmateriały prasowe

Paryżankowe serduszka

Sposób przygotowania

Z "Paryżanek" zdejmij folię, przetnij je na pół, tak aby po odgięciu na zewnątrz utworzyć kształt serca. Końce parówek połącz wykałaczką i ułóż na rozgrzanej patelni. Do lekko podsmażonych serduszek wbij jajka i smaż tak długo, aż się setną. Całość możesz posypać świeżym szczypiorkiem.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas