Ten chleb z cukinii to hit. Jest zdrowszy i smaczniejszy od tradycyjnego pieczywa

Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo, z którego wyczarować można mnóstwo smakołyków - zarówno tych wytrawnych jak i na słodko. Hitem jest cukiniowy chlebek, cieszący się ogromną popularnością wśród miłośników tego warzywa. Nie dość, że pyszny i niezwykle lekki to zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego pieczywa. Co więcej jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak zrobić wyśmienity chlebek z cukinii?

Chleb z cukinii może stanowić samodzielną przekąskę lub też być serwowany jak tradycyjne pieczywo na śniadanie lub kolację
Chleb z cukinii może stanowić samodzielną przekąskę lub też być serwowany jak tradycyjne pieczywo na śniadanie lub kolację 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść chleb z cukinii?

Chleb z cukinii może być świetną alternatywą dla białego pieczywa - nie tylko dla osób będących na diecie odchudzającej, ale również dla tych, którzy starają się wzbogacić codzienny jadłospis dodatkową porcją warzyw, zdrowiej się odżywiać i poprawić swoje samopoczucie. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne - wystarczy wymieszać wszystko łyżką, nie będzie potrzebny nawet mikser. Za sprawą aromatycznych przypraw oraz ziół chleb z cukinii zyskuje wyjątkowy, głęboki smak więc można jadać go również solo - jako przekąskę. Wzbogacony o warzywną pastę, hummus, sałatę, pomidora, ogórka czy inne dodatki będzie prawdziwą witaminową bombą, a jednocześnie sycącym posiłkiem.

Jak zrobić chleb z cukinii?

Aby przygotować chleb z cukinii potrzebna będzie keksówka, oczywiście cukinia, mąka a także kilka dodatków, za sprawą których pieczywo zyska idealną konsystencję oraz smak. Jak więc zrobić chleb z cukinii? Przedstawiamy przepis krok po kroku.

Chleb cukiniowy można zrobić zarówno z dodatkiem mąki jasnej jak i pełnoziarnistej
Chleb cukiniowy można zrobić zarówno z dodatkiem mąki jasnej jak i pełnoziarnistej 123RF/PICSEL

Do przygotowania cukiniowego chleba potrzebne będzie:

  • 500 g cukinii
  • 330 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia cukinii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 400 g kefiru
  • 2 duże jaja
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na około 15 min.
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano, pieprz i wymieszać.
  3. W drugiej misce połączyć resztę mokrych składników -  kefir, jajka, oliwę.
  4. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na rozgrzewamy oleju (około 5 min).
  5. Cukinię odcisnąć z soku, odstawić.
  6. Do suchych składników wlać mokre, dodać zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek, odciśniętą cukinię. Wymieszać wszystko łyżką.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół).
  8. Jedną większą lub dwie mniejsze keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do nich ciasto na ¾ wysokości foremek.
  9. Chlebki piec przez około 40 minut - w przypadku mniejszych foremek lub godzinę w przypadku jednej większej, do tzw. suchego patyczka. 
  10. Wystudzić na metalowej kratce. 

Smacznego!

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas