Ten chleb z cukinii to hit. Jest zdrowszy i smaczniejszy od tradycyjnego pieczywa
Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo, z którego wyczarować można mnóstwo smakołyków - zarówno tych wytrawnych jak i na słodko. Hitem jest cukiniowy chlebek, cieszący się ogromną popularnością wśród miłośników tego warzywa. Nie dość, że pyszny i niezwykle lekki to zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego pieczywa. Co więcej jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak zrobić wyśmienity chlebek z cukinii?
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Dlaczego warto jeść chleb z cukinii?
Chleb z cukinii może być świetną alternatywą dla białego pieczywa - nie tylko dla osób będących na diecie odchudzającej, ale również dla tych, którzy starają się wzbogacić codzienny jadłospis dodatkową porcją warzyw, zdrowiej się odżywiać i poprawić swoje samopoczucie. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne - wystarczy wymieszać wszystko łyżką, nie będzie potrzebny nawet mikser. Za sprawą aromatycznych przypraw oraz ziół chleb z cukinii zyskuje wyjątkowy, głęboki smak więc można jadać go również solo - jako przekąskę. Wzbogacony o warzywną pastę, hummus, sałatę, pomidora, ogórka czy inne dodatki będzie prawdziwą witaminową bombą, a jednocześnie sycącym posiłkiem.
Jak zrobić chleb z cukinii?
Aby przygotować chleb z cukinii potrzebna będzie keksówka, oczywiście cukinia, mąka a także kilka dodatków, za sprawą których pieczywo zyska idealną konsystencję oraz smak. Jak więc zrobić chleb z cukinii? Przedstawiamy przepis krok po kroku.
Do przygotowania cukiniowego chleba potrzebne będzie:
- 500 g cukinii
- 330 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia cukinii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 400 g kefiru
- 2 duże jaja
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na około 15 min.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano, pieprz i wymieszać.
- W drugiej misce połączyć resztę mokrych składników - kefir, jajka, oliwę.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na rozgrzewamy oleju (około 5 min).
- Cukinię odcisnąć z soku, odstawić.
- Do suchych składników wlać mokre, dodać zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek, odciśniętą cukinię. Wymieszać wszystko łyżką.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół).
- Jedną większą lub dwie mniejsze keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do nich ciasto na ¾ wysokości foremek.
- Chlebki piec przez około 40 minut - w przypadku mniejszych foremek lub godzinę w przypadku jednej większej, do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzić na metalowej kratce.
Smacznego!