Błyskawicznie wymieszaj i usmaż. Smakują jak u babci

Placuszki twarogowe to przysmak dzieci i dorosłych
Placuszki twarogowe to przysmak dzieci i dorosłych123RF/PICSEL

Z czego zrobić i kiedy podawać placki na bazie twarogu?

Placki z twarogiem - składniki

Twaróg półtłusty idealnie nadaje się do placuszków
Twaróg półtłusty idealnie nadaje się do placuszków123RF/PICSEL
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • olej roślinny do smażenia.

Twarogowe placuszki - przepis

  1. Biały ser półtłusty wyciągamy z opakowania i przekładamy do miski. Dodajemy oddzielone od białek żółtka, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.
  2. Rozgniatamy za pomocą praski lub widelca i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Do masy stopniowo przesiewamy mąkę i łączymy na jednolitą masę.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli, a następnie delikatnie dodajemy do masy twarogowej.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta, którą następnie smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe placuszki twarogowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wykładamy na talerz i podajemy z dżemem, owocami, jogurtem, syropem klonowym lub miodem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Domowy ser białyPolsatPolsat