Przyjęcie w szwedzkim stylu

Przysmaki z kuchni szwedzkiej to doskonały pomysł na jedno z ostatnich przyjęć na świeżym powietrzu w tym sezonie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 małe cebule,

- 1/4 pęczka pietruszki,

- 7 łyżek oleju,

- 150 g gotowanych ziemniaków,

- 500 g mieszanego mięsa mielonego,

- 2 łyżki bułki tartej,

- 3 łyżki śmietany 36 proc.,

- jajko,

- sól, pieprz,

- 2 ogórki sałatkowe,

- łyżka masła,

- łyżka wytrawnego białego wina,

- 2 gałązki koperku,

- 8 łyżek borówek do mięs

Przygotowanie:

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Natkę pietruszki posiekać. Ziemniaki ubić, umieścić w misce. Dodać mięso, cebulę, bułkę tartą, śmietanę, pietruszkę i jajko, wszystko wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 25-30 kulek. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Kulki obsmażać partiami po 10 minut na średnim ogniu. Następnie ułożyć je na blasze i dopiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15 minut.

Ogórki przeciąć wzdłuż, nasiona wybrać łyżką. Poprzecinać jeszcze raz wzdłuż i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Ogórki przesmażyć na maśle, dodać białe wino, doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek. Köttbullar podawać z ogórkiem i borówkami do mięs.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 1330 kJ/318 kcal

Łosoś marynowany (gravad lax)

- 1 kg łososia ze skórą,

- 3 pęczki koperku,

- 25 g grubej soli,

- 50 g cukru,

- 1 łyżka grubo zmielonego białego pieprzu,

- 2 żółtka,

- 5 łyżek średnio ostrej musztardy,

- 2 łyżki miodu,

- kilka kropel cytryny,

- 125 ml oleju,

- cytryna i koperek do dekoracji

Przygotowanie:

3 pęczki koperku posiekać. Sól, cukier, koperek i pieprz wymieszać. Łososia przekroić na pół, natrzeć mieszanką, złożyć, zawinąć w folię. Przykryć deseczką i obciążyć, w ten sposób trzymać 2 dni w lodówce. 2-3 razy obrócić. Następnie łososia wyjąć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę szeroką na 3-4 cm. Podawać ze świeżym koperkiem i cytryną. Na sos: żółtka, musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny wyrobić za pomocą robota kuchennego. Po kropli dodawać olej. Dodać 6 łyżek ciepłej wody. Wmieszać 2 gałązki posiekanego koperku. Sos podawać do łososia.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal

Gratin z fasolki szparagowej

- 2 kg fasolki szparagowej,

- sól,

- 4 kromki pieczywa tostowego,

- 100 g sera ementaler,

- 4 gałązki tymianku,

- 150 g kwaśnej śmietanki,

- 100 g masła,

- tymianek do dekoracji

Przygotowanie:

Fasolkę pokroić na wygodne do jedzenia kawałki, gotować w osolonej wodzie 15-20 minut, osączyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Kromki pokruszyć, ser zetrzeć, tymianek posiekać. Wszystko równomiernie wysypać na fasolkę, skropić śmietaną. Na wierzchu ułożyć pokrojone na małe kawałki masło. Zapiekać w nagrzanym do 225 st. C piekarniku przez 12-15 minut. Dekorować świeżym tymiankiem.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Marynowane filety z matjasa

- 0,25 l octy winnego (białego),

- 3 łyżki gorczycy,

- 100 g cukru,

- 2 czerwone cebule,

- 3 marchewki,

- 1 por,

- 6 podwójnych filetów z matjasa,

- 6 kwiatów kopru,

- 3 listki laurowe

Przygotowanie:

Ocet, 175 ml wody, gorczycę i cukier podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zalewę odstawić. Cebule obrać i pokroić na 12 cząstek. Z pora odciąć górną zieloną część liści, resztę pokroić w cienkie krążki. Filety opłukać w zimnej wodzie, zrolować, spiąć wykałaczką. Filety, plasterki marchewki, cebulę, pora, kwiaty kopru i listek laurowy umieścić warstwami w szklanym naczyniu. Wlać zalewę. Naczynie dobrze zamknąć i odstawić na 2-3 dni do lodówki.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal Sałatka ziemniaczanaSkładniki na 6-8 porcji:

- 1,5 kg ziemniaków,

- 1 ogórek sałatkowy,

- słoik buraczków czerwonych w plasterkach (720 ml),

- 2 łyżki kaparów,

- pół pęczka szczypiorku,

- 150 g śmietany 36 proc.,

- 1 łyżka słodkiej musztardy,

- 100 ml bulionu warzywnego,

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przelać zimną wodą, obrać, ostudzić. Ogórek pokroić w cienkie plastry. Buraki i kapary osączyć. Szczypiorek pokroić. Śmietanę, musztardę i bulion zmieszać, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w plastry. Ziemniaki, buraki, plastry ogórka delikatnie wymieszać, nałożyć na talerze, polać sosem. Posypać kaparami i szczypiorkiem.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal Deser z owocówSkładniki na 6-8 porcji:

- 1 kg owoców (malin, porzeczek, jagód itp.),

- 1 l soku z czerwonych owoców,

- 2 opakowania budyniu waniliowego,

- 200 g cukru

Przygotowanie:

200 ml soku, budyń i cukier wymieszać. Pozostały sok zagotować z 300 ml wody, dodać rozrobiony budyń i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać owoce i ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną.

Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal Szwedzki ponczSkładniki: - 0,7 l wina musującego, - 150 ml soku z cytryny, - 2 łyżki cukru, - 0,2 l rumu lub Araku, - 1 ananas koktajlowy Przygotowanie: Połowę wina, sok z cytryny i cukier lekko podgrzać, aby cukier się rozpuścił. Wlać pozostałe wino i rum i odstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z kostkami ananasa. Dekorować plasterkami ananasa. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 650 kJ/155 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas