Przyjęcie w szwedzkim stylu
Przysmaki z kuchni szwedzkiej to doskonały pomysł na jedno z ostatnich przyjęć na świeżym powietrzu w tym sezonie.
- 2 małe cebule,
- 1/4 pęczka pietruszki,
- 7 łyżek oleju,
- 150 g gotowanych ziemniaków,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki śmietany 36 proc.,
- jajko,
- sól, pieprz,
- 2 ogórki sałatkowe,
- łyżka masła,
- łyżka wytrawnego białego wina,
- 2 gałązki koperku,
- 8 łyżek borówek do mięs
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Natkę pietruszki posiekać. Ziemniaki ubić, umieścić w misce. Dodać mięso, cebulę, bułkę tartą, śmietanę, pietruszkę i jajko, wszystko wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 25-30 kulek. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Kulki obsmażać partiami po 10 minut na średnim ogniu. Następnie ułożyć je na blasze i dopiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15 minut.
Ogórki przeciąć wzdłuż, nasiona wybrać łyżką. Poprzecinać jeszcze raz wzdłuż i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Ogórki przesmażyć na maśle, dodać białe wino, doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek. Köttbullar podawać z ogórkiem i borówkami do mięs.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1330 kJ/318 kcal
Łosoś marynowany (gravad lax)
- 1 kg łososia ze skórą,
- 3 pęczki koperku,
- 25 g grubej soli,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka grubo zmielonego białego pieprzu,
- 2 żółtka,
- 5 łyżek średnio ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- kilka kropel cytryny,
- 125 ml oleju,
- cytryna i koperek do dekoracji
Przygotowanie:
3 pęczki koperku posiekać. Sól, cukier, koperek i pieprz wymieszać. Łososia przekroić na pół, natrzeć mieszanką, złożyć, zawinąć w folię. Przykryć deseczką i obciążyć, w ten sposób trzymać 2 dni w lodówce. 2-3 razy obrócić. Następnie łososia wyjąć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę szeroką na 3-4 cm. Podawać ze świeżym koperkiem i cytryną. Na sos: żółtka, musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny wyrobić za pomocą robota kuchennego. Po kropli dodawać olej. Dodać 6 łyżek ciepłej wody. Wmieszać 2 gałązki posiekanego koperku. Sos podawać do łososia.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal
Gratin z fasolki szparagowej
- 2 kg fasolki szparagowej,
- sól,
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- 100 g sera ementaler,
- 4 gałązki tymianku,
- 150 g kwaśnej śmietanki,
- 100 g masła,
- tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
Fasolkę pokroić na wygodne do jedzenia kawałki, gotować w osolonej wodzie 15-20 minut, osączyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Kromki pokruszyć, ser zetrzeć, tymianek posiekać. Wszystko równomiernie wysypać na fasolkę, skropić śmietaną. Na wierzchu ułożyć pokrojone na małe kawałki masło. Zapiekać w nagrzanym do 225 st. C piekarniku przez 12-15 minut. Dekorować świeżym tymiankiem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal
Marynowane filety z matjasa
- 0,25 l octy winnego (białego),
- 3 łyżki gorczycy,
- 100 g cukru,
- 2 czerwone cebule,
- 3 marchewki,
- 1 por,
- 6 podwójnych filetów z matjasa,
- 6 kwiatów kopru,
- 3 listki laurowe
Przygotowanie:
Ocet, 175 ml wody, gorczycę i cukier podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zalewę odstawić. Cebule obrać i pokroić na 12 cząstek. Z pora odciąć górną zieloną część liści, resztę pokroić w cienkie krążki. Filety opłukać w zimnej wodzie, zrolować, spiąć wykałaczką. Filety, plasterki marchewki, cebulę, pora, kwiaty kopru i listek laurowy umieścić warstwami w szklanym naczyniu. Wlać zalewę. Naczynie dobrze zamknąć i odstawić na 2-3 dni do lodówki.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 ogórek sałatkowy,
- słoik buraczków czerwonych w plasterkach (720 ml),
- 2 łyżki kaparów,
- pół pęczka szczypiorku,
- 150 g śmietany 36 proc.,
- 1 łyżka słodkiej musztardy,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przelać zimną wodą, obrać, ostudzić. Ogórek pokroić w cienkie plastry. Buraki i kapary osączyć. Szczypiorek pokroić. Śmietanę, musztardę i bulion zmieszać, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w plastry. Ziemniaki, buraki, plastry ogórka delikatnie wymieszać, nałożyć na talerze, polać sosem. Posypać kaparami i szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal
- 1 kg owoców (malin, porzeczek, jagód itp.),
- 1 l soku z czerwonych owoców,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 200 g cukru
Przygotowanie:
200 ml soku, budyń i cukier wymieszać. Pozostały sok zagotować z 300 ml wody, dodać rozrobiony budyń i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać owoce i ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal