​Przyprawy w diecie dziecka

Jedzenie bez przypraw jest mdłe i nieciekawe. Czy dziecko może je bezpiecznie spożywać?

Przyprawy są niezwykle wartościowe
Przyprawy są niezwykle wartościowe123RF/PICSEL

Przy rozszerzaniu diety dziecka warto zadbać, aby mogło poznać też bardziej wyraziste smaki. Wiele przypraw, poza oczywistą poprawą jakości jedzenia ma też właściwości zdrowotne. Na przykład, za ostrym smakiem idzie wzmocnienie układu odpornościowego.

Z czego zrezygnować

Przyprawą, którą powinniśmy stosować najoszczędniej jest sól. Obciąża mocno nerki, a do tego może prowadzić w przyszłości do nadciśnienia.

Pozostałe przyprawy należy stosować w niewielkich ilościach, a początkowo raczej pojedynczo, aby sprawdzić czy dziecko nie zareaguje alergią.

W jakim wieku, jakie przyprawy?

Już od szóstego miesiąca do diety dziecka można wprowadzać koperek, natkę pietruszki i kminek. Po dziesiątym miesiącu spokojnie można dodać szczypiorek, bazylię, cynamon i goździki.

Roczne dziecko spokojnie może jeść czosnek, majeranek, imbir, wanilię i tymianek. Natomiast ostrzejsze przyprawy, takie jak pieprz, curry, kurkumę i chrzan wprowadzamy do diety dopiero po drugim roku życia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas