Przysmak na maślance z jogurtem
Można zjeść go na śniadanie zamiast musli

Składniki
- litr maślanki naturalnej
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- 200 g owoców sezonowych (np. malin, borówki amerykańskiej)
- cukier trzcinowy lub ksylitol
- sok z cytryny do smaku (ok. łyżki)
- do przybrania np. rurki waflowe, płatki (migdałowe, zbożowe lub czekoladowe)
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Owoce przebierz, opłucz. Część odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj w wysokim naczyniu (jeśli przeszkadzają ci pestki, maliny przetrzyj przez sitko).
2. Dodaj maślankę i jogurt grecki, ponownie zmiksuj, dosładzając do smaku ksylitolem lub cukrem trzcinowym.
3. Dodaj do smaku sok z cytryny (ok. łyżki). Wstaw do lodówki do schłodzenia.
4. Chłodnik przed podaniem udekoruj płatkami, świeżymi owocami i rurkami (można również podać go w wersji do picia bez żadnych dekoracji).