Przysmak ucznia
Czas ok. 30 min; porcja – 420 kcal.
1. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz odrobinę soku wyciśniętego z cytryny. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do sosu razem z garścią ulubionych kiełków. Wymieszaj, odstaw na 15 min.
2. Kukurydzę osącz z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia. Ogórek sałatkowy sparz wrzątkiem lub opłucz i obierz ze skórki. Pokrój w półplasterki. Strąk papryki (najlepiej czerwonej) opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój w kosteczkę.
3. W większej salaterce połącz przygotowany wcześniej sos z kukurydzą, papryką oraz posiekanym ogórkiem. Z plastrów sera i wędliny wytnij cyferki (lub literki). Resztę sera i wędliny pokrój w kostkę, dodaj do przygotowanej sałatki, wymieszaj. Dekoruj jadalnymi cyferkami.
Pracujące mamy zapewne większość składników sałatki zechcą przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Nie warto jednak kroić zbyt wcześnie ogórka, bo puści sok i popsuje smak dania.