Przysmak z trzema serami

Danie idealne na kolację - lekko i smacznie

Nadziewana cukinia
Nadziewana cukinia123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem z odrobiną soli. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, przyprawą do drobiu oraz czosnkiem. Filet smaż przez 10 minut na oleju. Wystudź.

2. Kabaczki rozetnij, wydrąż środki. Połówki kabaczków włóż do posolonego wrzątku i gotuj  5 minut. Wyjmij, osusz, wystudź. Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, pokrój. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj. Wystudzone mięso pokrój na bardzo małe kawałki.

3. Ricottę utrzyj na gładko z serem pleśniowym. Wymieszaj z jajkiem oraz orzechami. Dodaj posiekane zioła i kawałeczki indyka. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Połówki kabaczków napełnij przygotowanym farszem. Ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do  piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 30 minut. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim kabaczki  ok. 15 minut przed końcem pieczenia.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas