Reklama

Reklama

Przysmak z trzema serami

Danie idealne na kolację - lekko i smacznie

Czas przyrządzenia: ok. 1 godziny
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 2 średnie kabaczki
  • 20 dag filetu z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • po 15 dag sera ricotta oraz sera pleśniowego
  • 1 jajko
  • 10 dag orzechów laskowych (bez skórki)
  • 5 dag żółtego sera
  • po 2–3 gałązki oregano i estragonu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania

1. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem z odrobiną soli. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, przyprawą do drobiu oraz czosnkiem. Filet smaż przez 10 minut na oleju. Wystudź. 

Reklama

2. Kabaczki rozetnij, wydrąż środki. Połówki kabaczków włóż do posolonego wrzątku i gotuj  5 minut. Wyjmij, osusz, wystudź. Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, pokrój. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj. Wystudzone mięso pokrój na bardzo małe kawałki. 

3. Ricottę utrzyj na gładko z serem pleśniowym. Wymieszaj z jajkiem oraz orzechami. Dodaj posiekane zioła i kawałeczki indyka. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 

4. Połówki kabaczków napełnij przygotowanym farszem. Ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do  piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 30 minut. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim kabaczki  ok. 15 minut przed końcem pieczenia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje