Przysmak z ziemniaka
Czas: około 40 minut.
1. Ziemniaki ugotuj na półmiękko. Gdy przestygną, pokrój je w grubą kostkę. W oddzielnych naczyniach ugotuj brokuły i zielony groszek (w wodzie z dodatkiem soli i cukru) tak, aby pozostały jędrne. Nie przykrywaj garnków - warzywa zachowają wówczas swój piękny, zielony kolor.
2. Jajka roztrzep, przypraw do smaku solą i pieprzem.
3. Na dużej patelni rozpuść masło, wyłóż ziemniaki z brokułami i groszkiem. Zalej roztrzepanymi jajkami. Smaż, aż jajka zetną się, tylko wierzch pozostanie lekko płynny. W trakcie smażenia podważ kilka razy łopatką, żeby jajka spłynęły na dół.
4, Na kilka minut wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika pod grill, żeby wierzch się zrumienił. Możesz posypać tartym serem.