Reklama

Reklama

Przysmakami włoskiej majówki

Makaron z bobem i owczym twardym serem pecorino - to wyśmienite danie, podczas pikników, na które miliony Włochów jeżdżą 1 maja. Od końca kwietnia świeży zielony tegoroczny bób jest dostępny w sklepach i na targach.

Podczas gdy zgodnie z tradycją na pierwszomajowych piknikach jada się surowy bób ze skrawkami sera pecorino, składniki te tworzą też doskonały dodatek do makaronu. Najlepiej pasują do nich szerokie wstążki jajeczne pappardelle.

Reklama

Przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania bobu. Jego gotowanie nie powinno być dłuższe niż 5 minut. Następnie bób przekładamy od razu do zimnej wody i obieramy ze skórek. Zostawiamy wodę po jego gotowaniu, bo przyda się do sosu.

Na patelni należy podsmażyć na oliwie posiekaną cebulkę dymkę i dodać pokrojony w kostkę boczek, pancettę, a potem bób. Dolewamy kilka łyżek wody z gotowania bobu i dusimy całość przez chwilę. Do patelni dodajemy odcedzony gorący makaron, całość mieszamy i posypujemy startym serem pecorino. (PAP Life)

autor: Sylwia Wysocka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje