Przysmaki z różnych stron świata
To, co lubią dzieci z Włoch czy Meksyku, może posmakować także twojemu smykowi. Zabierz go w kulinarną podróż po nieznanych mu lądach.
Warto zaproponować smykowi także przysmaki rodem z Francji, gdzie nie brak doskonałych dla najmłodszych lekkich dań warzywnych. Twój brzdąc, podobnie jak większość dzieci, jest amatorem naleśników? W takim razie na pewno będzie zadowolony, gdy zobaczy na swoim talerzu burrito, czyli ruloniki z mięsno-warzywnym farszem przyprawionym oregano.
Z kolei brzdącowi, który z zachwytem ogląda reklamy fast foodów, powinien przypaść do gustu domowy hamburger - równie atrakcyjny, jak ten oryginalny, ale bez niezdrowych dodatków. Zachęcaj szkraba do częstego kosztowania nieznanych mu potraw. Dzięki temu stanie się bardziej otwarty na nowe smaki. No i... nie będzie się mógł doczekać następnego obiadu.
Składniki:
15 dag mielonej cielęciny
1 czubata łyżka ugotowanej i zmielonej szynki
2 plasterki żółtego sera
2 łyżki tartego żółtego sera
natka pietruszki
szczypta majeranku
szczypta soli
2 łyżki oliwy
1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
1 kajzerka
1/2 świeżego, obranego ogórka
szczypta soli, cukru i pieprzu
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 liście sałaty
Przygotowanie: Przygotowanie: Mięso dokładnie zmiksuj. Dodaj do niego posiekaną natkę oraz ser, majeranek, sól. Wymieszaj składniki i uformuj z masy płaskie kotlety zbliżone kształtem do hamburgerów. Usmaż je z obydwu stron na oliwie. Gotowe, wykładaj na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Pół porcji jogurtu zmiksuj z ogórkiem, solą i pieprzem. Do reszty jogurtu dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Przekrojoną kajzerkę podgrzej w piekarniku. Na jednej połowie połóż listek sałaty, ser oraz kotlecika. Polej go sosami, przykryj liściem sałaty, serem i drugą połową kajzerki.
Składniki:
pół szklanki gotowych kluseczków gnocchi (lub ewentualnie makaronu muszelki) 2 małe dojrzałe pomidory
15 dag ugotowanej piersi kurczaka
1/2 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżeczka oliwy
bazylia świeża i suszona
Przygotowanie: Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mięso bardzo drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj przecier pomidorowy, rozdrobnione mięso, szczyptę bazylii i kilka łyżek wody. Gotuj sos przez chwilkę, cały czas mieszając. Ugotuj kluseczki w lekko osolonej wodzie. Po wyłożeniu na talerz, polej je sosem i udekoruj listkiem bazylii.
Składniki:
3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
średnia cukinia
2 pomidory
1/4 papryki
sól
pieprz
10 dag tartego sera
oliwa extra virgin
szczypta suszonego tymianku i ziół prowansalskich
Przygotowanie: Ziemniaki, cukinię i sparzone wrzątkiem pomidory obierz i pokrój w plastry. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Układaj warzywa na przemian (ziemniaki, cukinia, pomidory, znowu ziemniaki, itd.). Wymieszaj zioła z oliwą z oliwek, polej tian i posyp tartym serem. Nagrzej piekarnik do temperatury 220oC.i zapiekaj potrawę ok. 30-35 minut.
Składniki:
2 naleśniki (najlepiej przyrządzone na wodzie zamiast na mleku)
10 dag mielonej piersi kurczaka lub indyka
duży dojrzały pomidor
szczypiorek
1/2 ząbka czosnku
oregano
Przygotowanie: Mięso włóż do wrzątku i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek. Pomidora sparz, obierz, drobno pokrój, a następnie dodaj do mięsa. Dopraw danie oregano i duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Wyjmij z farszu czosnek. Lekko przestudzone nadzienie rozsmaruj na naleśniku i zwiń go w rulon.