Przysmaki z różnych stron świata
To, co lubią dzieci z Włoch czy Meksyku, może posmakować także twojemu smykowi. Zabierz go w kulinarną podróż po nieznanych mu lądach.

Żeby maluch poznał smaki z odległych zakątków globu, nie musicie się ruszać z domu. Wystarczy, że zaproponujesz malcowi potrawy przyrządzone według oryginalnych receptur, nieco zmodyfikowanych tak, by dostosować je do potrzeb żywieniowych dziecka. Godne polecenia są dania kuchni włoskiej. Smak makaronu lub kluseczek, podkreślają tu m.in. sosy na bazie soczystych pomidorów, z dodatkiem aromatycznych ziół.
Warto zaproponować smykowi także przysmaki rodem z Francji, gdzie nie brak doskonałych dla najmłodszych lekkich dań warzywnych. Twój brzdąc, podobnie jak większość dzieci, jest amatorem naleśników? W takim razie na pewno będzie zadowolony, gdy zobaczy na swoim talerzu burrito, czyli ruloniki z mięsno-warzywnym farszem przyprawionym oregano.
Z kolei brzdącowi, który z zachwytem ogląda reklamy fast foodów, powinien przypaść do gustu domowy hamburger - równie atrakcyjny, jak ten oryginalny, ale bez niezdrowych dodatków. Zachęcaj szkraba do częstego kosztowania nieznanych mu potraw. Dzięki temu stanie się bardziej otwarty na nowe smaki. No i... nie będzie się mógł doczekać następnego obiadu.

Z Ameryki - cheeseburger (po 2. roku życia)
Składniki:
• 15 dag mielonej cielęciny
• 1 czubata łyżka ugotowanej i zmielonej szynki
• 2 plasterki żółtego sera
• 2 łyżki tartego żółtego sera
• natka pietruszki
• szczypta majeranku
• szczypta soli
• 2 łyżki oliwy
• 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
• 1 kajzerka
• 1/2 świeżego, obranego ogórka
• szczypta soli, cukru i pieprzu
• 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 2 liście sałaty
Przygotowanie: Przygotowanie: Mięso dokładnie zmiksuj. Dodaj do niego posiekaną natkę oraz ser, majeranek, sól. Wymieszaj składniki i uformuj z masy płaskie kotlety zbliżone kształtem do hamburgerów. Usmaż je z obydwu stron na oliwie. Gotowe, wykładaj na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Pół porcji jogurtu zmiksuj z ogórkiem, solą i pieprzem. Do reszty jogurtu dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Przekrojoną kajzerkę podgrzej w piekarniku. Na jednej połowie połóż listek sałaty, ser oraz kotlecika. Polej go sosami, przykryj liściem sałaty, serem i drugą połową kajzerki.

Z Włoch - gnocchi (po 1. roku życia)
Składniki:
• pół szklanki gotowych kluseczków gnocchi (lub ewentualnie makaronu muszelki) • 2 małe dojrzałe pomidory
• 15 dag ugotowanej piersi kurczaka
• 1/2 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
• 1 łyżeczka oliwy
• bazylia świeża i suszona
Przygotowanie: Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mięso bardzo drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj przecier pomidorowy, rozdrobnione mięso, szczyptę bazylii i kilka łyżek wody. Gotuj sos przez chwilkę, cały czas mieszając. Ugotuj kluseczki w lekko osolonej wodzie. Po wyłożeniu na talerz, polej je sosem i udekoruj listkiem bazylii.

Z Prowansji - tian ( po 1. roku życia)
Składniki:
• 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
• średnia cukinia
• 2 pomidory
• 1/4 papryki
• sól
• pieprz
• 10 dag tartego sera
• oliwa extra virgin
• szczypta suszonego tymianku i ziół prowansalskich
Przygotowanie: Ziemniaki, cukinię i sparzone wrzątkiem pomidory obierz i pokrój w plastry. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Układaj warzywa na przemian (ziemniaki, cukinia, pomidory, znowu ziemniaki, itd.). Wymieszaj zioła z oliwą z oliwek, polej tian i posyp tartym serem. Nagrzej piekarnik do temperatury 220oC.i zapiekaj potrawę ok. 30-35 minut.

Z Meksyku - burrito (po 2. roku życia)
Składniki:
• 2 naleśniki (najlepiej przyrządzone na wodzie zamiast na mleku)
• 10 dag mielonej piersi kurczaka lub indyka
• duży dojrzały pomidor
• szczypiorek
• 1/2 ząbka czosnku
• oregano
Przygotowanie: Mięso włóż do wrzątku i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek. Pomidora sparz, obierz, drobno pokrój, a następnie dodaj do mięsa. Dopraw danie oregano i duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Wyjmij z farszu czosnek. Lekko przestudzone nadzienie rozsmaruj na naleśniku i zwiń go w rulon.