Przysmaki ze śliwkami
Postaw na owoce sezonowe!
Placek imbirowy z rumem
Składniki:
- po 25 dag masła i cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 1 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżki rumu
- 1 kg śliwek (np. węgierek)
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz imbirem i rumem. Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę i szybko rękoma zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Spód formy wylep ciastem.
2. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i wyjmij pestki. Połówki śliwek pokrój na cząstki. Rozłóż je na placku, owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Podawaj np. z dodatkiem bitej śmietany.
Bułeczki z kardamonem
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 10 dag masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 jajka l40 dag śliwek (np. węgierek)
Krem:
- 2 budynie śmietankowe (z cukrem)
- 2 szkl. mleka
Kruszonka:
- po 10 dag cukru i masła
- 18 dag mąki
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
1. Mąkę na ciasto drożdżowe posiekaj z kardamonem cukrem i masłem. Mleko wymieszaj z drożdżami oraz jajkami, dodaj do mąki. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut. Składniki kruszonki zagnieć i wstaw do lodówki.
2. Z ciasta uformuj 16 placuszków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Z proszku budyniowego oraz mleka ugotuj budyń. Śliwki umyj, wydryluj, pokrój na cząstki. Na porcjach ciasta rozłóż ciepły budyń i owoce. Posyp kruszonką. Piecz ok. 30 minut w temp. 190°C.
Ciasto z kokosem
Składniki:
- 30 dag masła
- 20 dag cukru l
- 4 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3/4 szkl. drobnych płatków owsianych l
- 20 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 8-10 śliwek (np. czerwonych renklod albo 20 mirabelek)
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Sypkie składniki porcjami wsyp do ucieranej masy. Wymieszaj mikserem.
2. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Miąższ pokrój na duże kawałki i wrzuć je do ciasta. Foremkę do keksów wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz około 50 minut.