Pstrąg po prowansalsku

Proste i eleganckie danie.


Reklama

Składniki:

  • 1 mala cukinia
  • 2-3 karczochy
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 50 ml wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 cytryna
  • 2 pstrągi
  • Sól, pieprz
  • 100 g ryżu (np. mieszanki z ryżem dzikim)
  • 20 g masła

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plasterki, karczochy w ćwiartki. W naczyniu do gotowania na parze (na sicie) umieścić cukinię. Wlać 400 ml wody i wino i zagotować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę ziół posiekać, zmieszać z cebulą i czosnkiem.

  Pstrągi oprószyć solą i pieprzem, do każdego pstrąga nałożyć część mieszanki ziolowej i 2 plasterki cytryny. Pstrągi ułożyć na plasterkach cukinii, na nich resztę mieszanki ziolowej i pozostałe zioła oraz karczochy i pomidory. Sito umieścić na garnku do gotowania na parze. Pstrągi skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować na parze 15-20 minut. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiedy pstrągi są gotowe, odlać 150 ml wywaru, dodać 20 g masła, doprawić solą i pieprzem. Pstrągi podawać z ryżem i sosem.

Dowiedz się więcej na temat: Pstrąg po prowansalsku

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje