Pstrąg po prowansalsku
Proste i eleganckie danie.
Składniki:
- 1 mala cukinia
- 2-3 karczochy
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 50 ml wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 1 cytryna
- 2 pstrągi
- Sól, pieprz
- 100 g ryżu (np. mieszanki z ryżem dzikim)
- 20 g masła
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w plasterki, karczochy w ćwiartki. W naczyniu do gotowania na parze (na sicie) umieścić cukinię. Wlać 400 ml wody i wino i zagotować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę ziół posiekać, zmieszać z cebulą i czosnkiem.
Pstrągi oprószyć solą i pieprzem, do każdego pstrąga nałożyć część mieszanki ziolowej i 2 plasterki cytryny. Pstrągi ułożyć na plasterkach cukinii, na nich resztę mieszanki ziolowej i pozostałe zioła oraz karczochy i pomidory. Sito umieścić na garnku do gotowania na parze. Pstrągi skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować na parze 15-20 minut. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiedy pstrągi są gotowe, odlać 150 ml wywaru, dodać 20 g masła, doprawić solą i pieprzem. Pstrągi podawać z ryżem i sosem.