- 4 pstrągi
- sól
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 150 g szalotek
- 250 g pieczarek
- 1 cytryna
- biały pieprz
- ¾ l białego wina musującego
- 750 g ziemniaków
- 50 g masła
- czubata łyżeczka mąki
- 200 g śmietany kremówki
- pół pęczka pietruszki
Pstrągi posolić (również wewnątrz), skropić sokiem z cytryny i ułożyć w formie aluminiowej. Szalotki pokroić w cienkie krążki. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cytrynę pokroić w plasterki. Plastry cytryny włożyć do brzucha ryby. Szalotki i grzyby ułożyć na wierzchu. Doprawić pieprzem, wlać wino musujące, aby ryby były niemal w całości przykryte. Piec w 200 st. przez 15-20 minut. Ryba jest gotowa, kiedy z łatwością można wyjąć górną płetwę.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Ryby ostrożnie wyjąć z sosu. Trzymać w cieple.
25 g masła i mąkę wymieszać widelcem. Sos jeszcze raz zagotować, dodać masło z mąką i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki odcedzić, odparować. Natkę pietruszki drobno pokroić. 25 g masła roztopić na patelni. Przesmażyć ziemniaki, dodać natkę. Pstrąga serwować z sosem i ziemniakami. Dekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal