Pstrąg – polecany na tysiąc sposobów!

Artykuł sponsorowany

Ma mnóstwo ważnych składników odżywczych, żyje wyłącznie w czystych wodach, więc jego mięso nie jest zanieczyszczone, a w dodatku nie brakuje mu walorów smakowych i łatwo go przyrządzić. Mowa oczywiście o pstrągu. Trwa kampania „Teraz pstrąg”, której ambasadorem został francuski kucharz polskiego pochodzenia – Pascal Brodnicki.

"Dla mnie najlepsza jest świeża ryba z pieca, w ten sposób przyrządzona nie traci wartości odżywczych" - podkreśla Pascal Brodnicki
"Dla mnie najlepsza jest świeża ryba z pieca, w ten sposób przyrządzona nie traci wartości odżywczych" - podkreśla Pascal Brodnickimateriały promocyjne

Dlaczego zdecydowałeś się na dołączenie do kampanii w roli ambasadora?

Pascal Brodnicki: - Zdecydowanie zachęcił mnie do tego sam temat pstrąga i akwakultury. Po pierwsze w tym momencie w Polsce nie ma warunków, aby w dzikich wodach pstrąg przetrwał i rozmnażał się, jedyna opcja to tworzenie akwakultur. Po drugie, w 2050 r. będzie prawie 10 mld mieszkańców na naszej planecie, w związku z tym presja związana z produkcją żywności rośnie, co ma bezpośrednie przełożenie na zmniejszającą się populację ryb. 30 proc. dzikich ryb osiągnęło już destrukcyjny limit swoich zasobów biologicznych, a połowa populacji jest na wyginięciu. Świat potrzebuje akwakultury, aby zaspokoić stale rosnące zapotrzebowanie na ryby czy na owoce morza. Akwakultura daje nam możliwość zjedzenia ryby, która rozwijała się w swoim tempie i przez to jest zdrowa. Takie działanie naprawdę może uratować nasz świat i ekosystem.

Jaką rybą jest pstrąg? Dlaczego jest tak wyjątkowy na tle innych ryb? Dlaczego warto jeść ryby?  Co takiego mają w sobie ryby?

- Wiadomo, że pstrąg potrzebuje konkretnych warunków, a Polska jest do tego idealna. Wybierając pstrąga, wybieramy polski produkt, który wspiera społeczności lokalne i ekonomię wielu regionów. A sam pstrąg ma wiele wartości odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka, jest także bogaty w tłuszcze omega-3 i minerały oraz w witaminy z grupy B - czyli samo zdrowie! Pstrąg pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia, a przy tym jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia. Pstrąg jest idealnym wyborem do zbilansowania diety. W każdym jego kęsie mamy wszystkie wartości, jakich potrzebujemy do bycia zdrowym.

Czy to, co znajdzie się na naszych talerzach ma jeszcze inne, szersze znaczenie? Czym wyróżniają się ryby z akwakultury? 

- Smak ryby zależy od warunków, w jakich dorasta, od miejsca, w którym rośnie i się rozwija. Ryba dobrej jakości zapewnia lepszy smak potrawy, jaką przygotowujemy. To jest idealne w akwakulturze, że możemy mieć świeży i smaczny produkt w całej Polsce, nawet w mieście, gdzie jesteśmy oddaleni od rzek i zbiorników, w których znajdziemy zdrowe ryby.

Co ciekawego możemy zrobić z pstrąga - jak obrabiać tę rybę, by zostało w niej jak najwięcej wartości odżywczych?

- Bardzo polecam przygotować rybę w piekarniku. Wystarczy posmarować ją z obu stron oliwą, dodać zioła, sól, pieprz (przyprawy możemy dodawać prosto do brzucha ryby) i włożyć ją do pieca, aż mięso będzie nieprzezroczyste. Pstrąga można zrobić na 1000 sposobów: w marynacie, w tajskich przyprawach lub zwyczajnie obłożyć posiekanym czosnkiem, pstrąg uwielbia być w towarzystwie białego wina, czosnku i różnych ziół.

A na co trzeba zwracać uwagę podczas kupowania ryb i pstrągów?

- Najważniejsze, by pamiętać, że świeża ryba pachnie! Wybierajmy ryby, kierując się poniższymi kryteriami:

  1. Oko ryby powinno być wyłupiaste i błyszczące, nie powinno być spłaszczone;
  2. Ryba powinna mieć lśniące łuski;
  3. Od świeżej ryby czuć delikatny zapach jodu i to jest znak świeżości;
  4. Ryba musi być jędrna i sztywna, gdy trzymamy ją za ogon, nie może opadać;
  5. Kolor skrzeli musi być intensywnie czerwony lub jasnoczerwony, muszą być mokre i lśniące, absolutnie nie mogą być lepkie czy plamiste;
  6. Po naciśnięciu palcem ryby jej ciało powinno automatycznie odzyskać swój pierwotny kształt.

Należy wiedzieć nie tylko, jak wybrać rybę, ale również jak ją przechowywać. Świeżego pstrąga można przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni, ale pod warunkiem, że wcześniej został wypatroszony. Tak samo po ugotowaniu. Możemy go także zamrozić, oczywiście bez wnętrzności. Również ważne jest, by nigdy nie rozmrażać go w gorącej wodzie. Jeśli chcemy zjeść rybę mrożoną, to dzień wcześniej ją wyjmujemy i pozostawiamy do odmrożenia w lodówce.

Czy masz ulubiony, szybki przepis na pstrąga - taki przepis dla każdego

- Dla mnie najlepsza jest świeża ryba z pieca, w ten sposób przyrządzona nie traci wartości odżywczych, a zachowuje swój pyszny smak. Pstrąga można robić na wiele sposobów, jest mnóstwo niesamowitych przepisów, ale najważniejsze, by produkt nie był wysuszony na wiór, tylko zachował wilgoć i miał w sobie dużo różnych smaków.

skarby_lokalych_wód_logotyp
materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas