Pstrągi z warzywami
Samo zdrowie.
Przygotowanie:
- 4 pstrągi
- Sól
- 4 łyżki masła
- 250 g cukinii
- 250 g marchewki
- 250 g pieczarek
- 250 g szalotek
- ¼ l wytrawnego wina białego
- 5 ziarenek pieprzu
- Listek laurowy
- Szczypta cukru
- 1,5 kg ziemniaków
- 10 g śmietany kremówki
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Pstrągi wymyć i posolić w środku (tylko). Ryby obsmażyć na maśle na złoty kolor. Warzywa obrać, pokroić. 0,25 l wody, wino, pieprz, listek laurowy cukier i płaska łyżeczkę soli zagotować. Warzywa umieścić w posmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej, na nich umieścić ryby i polać przygotowana zalewą. Przykryć i wstawić do piekarnika (200 st. C) na 15 minut.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i polać śmietaną. Pstrągi podawać z warzywami i śmietanowymi ziemniaczkami.