Ptysie z bitą śmietaną
Dla marzycieli.
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 12,5 dag masła
- 250 ml wody
- 500 ml śmietany 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę w garnku, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Na wodę wrzucaj po łyżce mąki, mieszaj energicznie, aż masa będzie odchodzić od ścianek i stanie się szklista. Odstaw do wystudzenia. Wbijaj po jednym jajku, ucieraj energicznie na gładką masę.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj ciasto, kładź na papierze kulki w pewnych odstępach od siebie. Możesz też wyciskać ciasto szprycą. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C. Wyjmij, wystudź, przekrój w poprzek.
3. Śmietanę ubijaj na sztywno, dodając stopniowo cukier puder. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Na spodniej części każdego ptysia kładź owoce, bitą śmietanę. Przykryj wierzchnią częścią. Posyp ptysie cukrem pudrem.