Ptysie z bitą śmietaną

Dla marzycieli.

Ptysie z bitą śmietaną z dodatkiem truskawek
Ptysie z bitą śmietaną z dodatkiem truskawek 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 12,5 dag masła
  • 250 ml wody
  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę w garnku, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Na wodę wrzucaj po łyżce mąki, mieszaj energicznie, aż masa będzie odchodzić od ścianek i stanie się szklista. Odstaw do wystudzenia. Wbijaj po jednym jajku, ucieraj energicznie na gładką masę.

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj ciasto, kładź na papierze kulki w pewnych odstępach od siebie. Możesz też wyciskać ciasto szprycą. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C. Wyjmij, wystudź, przekrój w poprzek.

3. Śmietanę ubijaj na sztywno, dodając stopniowo cukier puder. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Na spodniej części każdego ptysia kładź owoce, bitą śmietanę. Przykryj wierzchnią częścią. Posyp ptysie cukrem pudrem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas