Ptysie z bitą śmietaną
Domowe smakują najlepiej!
Składniki:
Ciasto:
- 100 g kostki do pieczenia np. Kasia
- 200 g mąki
- szklanka wody
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 2 szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietany (2 x 9 g)
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Forma:
- płaska blacha
- piekarnik: elektryczny z termoobiegiem, rozgrzany do 200 stopni Celcjusza
Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj wodę z Kasią i odrobiną soli. Do wrzącej wody wsyp mąkę i gotuj na małym ogniu, energicznie mieszając do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj. Gdy ciasto lekko przestygnie, wymieszaj je mikserem, wbijając do niego kolejno jajka.
2. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub zwiniętego z pergaminu rożka ze ściętym końcem i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże ptysie. Zachowaj odległość między ciastkami, bo podczas pieczenia znacznie podrosną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celcjusza, aż staną się suche i rumiane. Pamiętaj, aby przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.
3. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrój w poprzek i nadziej bitą śmietaną. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.