Ptysie z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Te słodkości wcale nie mają dużo kalorii, a ich smak jest naprawdę niezrównany.

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki - ciasto

  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 12,5 dag masła
  • 250 ml wody

Składniki - krem

  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki
  • orzechy

Składniki - dekoracja

  • 7,5 dag cukru
  • łyżka wody

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Gotuj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. 

2. Wystudzone ciasto zmiksuj z jajkami. Masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 200 st. C. Śmietanę ubij, dodając cukier puder i orzechy. Brzoskwinie pokrój w plastry. Wystudzone ptysie przekrój na połowy, przełóż bitą śmietaną i brzoskwiniami. Cukier wsyp na patelnię, podgrzej, wlej wodę i wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, za pomocą widelców nabieraj ją i nakładaj na wierzch ptysiów, robiąc nitki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje