Ptysie z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Te słodkości wcale nie mają dużo kalorii, a ich smak jest naprawdę niezrównany.

Składniki
- ciasto
- 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 12,5 dag masła
- 250 ml wody
- krem
- 330 ml śmietany 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki
- orzechy
- dekoracja
- 7,5 dag cukru
- łyżka wody
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Gotuj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. 2. Wystudzone ciasto zmiksuj z jajkami. Masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 200 st. C. Śmietanę ubij, dodając cukier puder i orzechy. Brzoskwinie pokrój w plastry. Wystudzone ptysie przekrój na połowy, przełóż bitą śmietaną i brzoskwiniami. Cukier wsyp na patelnię, podgrzej, wlej wodę i wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, za pomocą widelców nabieraj ją i nakładaj na wierzch ptysiów, robiąc nitki.