Reklama

Reklama

Ptysie z musem

Pyszny deser, nie tylko dla dzieci

Składniki dla: 4 osób

Składniki - ciasto

  • szklanka wody
  • 10 dag masła
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki startego oscypka lub parmezanu

Składniki - mus

  • 2 awokado
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • gruszka
  • 5 dag gorgonzoli lub fety
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę, rozpuść masło. Mieszając, dodawaj mąkę, podgrzewaj około 3 minuty. Wystudź. Wbij po jajku i wymieszaj łyżką lub mikserem. Dodaj ser. Uformuj kulki łyżką i piecz 20 minut w temp. 200 st. C. 

2. Pokrój awokado, cebulę i czosnek, skrop sokiem z cytryny, dodaj ser, jogurt, sól i pieprz. Całość zmiksuj na gładki mus. Wymieszaj z obraną, drobno pokrojoną gruszką. Przekrojone na pół ptysie napełnij musem i zapiecz przez 3 minuty w gorącym piekarniku. Podawaj od razu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje