Ptysie z musem
Pyszny deser, nie tylko dla dzieci

Składniki
- ciasto
- szklanka wody
- 10 dag masła
- szklanka mąki
- 4 jajka
- 4 łyżki startego oscypka lub parmezanu
- mus
- 2 awokado
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- gruszka
- 5 dag gorgonzoli lub fety
- 2 łyżki jogurtu
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Zagotuj wodę, rozpuść masło. Mieszając, dodawaj mąkę, podgrzewaj około 3 minuty. Wystudź. Wbij po jajku i wymieszaj łyżką lub mikserem. Dodaj ser. Uformuj kulki łyżką i piecz 20 minut w temp. 200 st. C. 2. Pokrój awokado, cebulę i czosnek, skrop sokiem z cytryny, dodaj ser, jogurt, sól i pieprz. Całość zmiksuj na gładki mus. Wymieszaj z obraną, drobno pokrojoną gruszką. Przekrojone na pół ptysie napełnij musem i zapiecz przez 3 minuty w gorącym piekarniku. Podawaj od razu.