Która opcja jest zdrowsza? Gotowanie, czy pieczenie?
Mięso możemy przyrządzić na wiele sposobów. Do wyboru mamy pieczenie, smażenie, gotowanie, grillowanie lub duszenie. Która z tych opcji jest najzdrowsza i dlaczego?

Jaka obróbka mięsa jest najkorzystniejsza dla naszego zdrowia?
Z raportu firmy Strategy& wynika, że przeciętny Polak zjadał w 2022 r. 73,2 kg mięsa. To łączy się także z wyborem obróbki termicznej, jakiej poddajemy te spore ilości spożywanego mięsa.
Wybór odpowiedniej metody przygotowania mięsa ma istotne znaczenie nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia.
Smażenie, pieczenie i gotowanie to trzy popularne techniki obróbki termicznej, które wpływają na wartość odżywczą mięsa, zawartość tłuszczu oraz obecność substancji potencjalnie szkodliwych.
Smażenie wymaga dodatkowej ilości tłuszczu i choć najpopularniejsze, jest uznawane za najmniej korzystne dla naszego zdrowia, ale co z gotowaniem i pieczeniem?
Piec czy gotować? Oto jest pytanie

Gotowanie i pieczenie mięsa wydają się na pierwszy rzut oka podobne pod kątem zdrowotności. Jednak są pewne różnice między tymi sposobami przygotowywania mięsa, o których warto wiedzieć.
Zdecydowanymi plusami gotowania są mniejsza ilość tłuszczu - gotowanie nie wymaga dodawania tłuszczu, co zmniejsza ogólną kaloryczność potrawy, a także plusem jest redukcja szkodliwych substancji.
Proces gotowania ogranicza powstawanie szkodliwych związków, takich jak aminy heterocykliczne (HCA) czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mogą powstawać podczas smażenia i grillowania.
Z kolei pieczenie to kwintesencja smaku. To zdecydowany plus tej metody. Pieczenie pozwala uzyskać chrupiącą skórkę i karmelizację powierzchni mięsa, co poprawia jego smak, a jeżeli nie przeciągniemy procesu pieczenia, to mięso będzie soczyste, co wpływa doskonale właśnie na smak.
Zdecydowanym zdrowotnym plusem pieczenia jest to, że przy odpowiedniej temperaturze pieczenie może lepiej zachować zawartość białka i niektórych witamin niż gotowanie.
Jednak zagrożeniem może być temperatura pieczenia. Długie pieczenie w wysokiej temperaturze (powyżej 180-200°C) może prowadzić do tworzenia HCA i WWA, zwłaszcza jeśli mięso jest przypalone.
Pieczenie to też często większa kaloryczność, jeśli dodaje się tłuszcze - szczególnie przy pieczeniu mięs tłustych, jak karkówka, lub z dodatkiem masła/oleju.
Patrząc holistycznie na te dwie metody przygotowywania mięsa, to z nieznaczną przewagą wygrywa gotowanie, lecz jeżeli pilnujemy czasu i temperatury pieczenia, to także może być to obróbka termiczna korzystna dla naszego zdrowia.