Ptysiowiec
Aksamitne i puszyste ciasto ze słomką ptysiową i budyniowym kremem. Wystarczy poświęcić jedynie 25 minut, by cieszyć się smakiem tego niepowtarzalnego deseru.
Sposób przygotowania:
1. Proszek budyniowy rozprowadź w niepełnej szklance mleka. Dodaj cukier, wymieszaj dokładnie. W rondlu zagotuj pozostałe mleko.
2. Na wrzące mleko wlej rozprowadzony proszek budyniowy. Mieszając, ogrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmij go z ognia i pozostaw do ostudzenia. Co pewien czas przemieszaj, by nie powstał kożuch.
3. Miękkie masło rozmiksuj. Dalej miksując, dodawaj partiami zimny budyń. Na koniec wlej kilka kropli aromatu rumowego, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż słomką ptysiową, przykryj kremem. Powtórz czynność dwa razy. Ostatnią warstwę słomki posyp cukrem pudrem. Schłodź.