Ptysiowiec

Aksamitne i puszyste ciasto ze słomką ptysiową i budyniowym kremem. Wystarczy poświęcić jedynie 25 minut, by cieszyć się smakiem tego niepowtarzalnego deseru.

Ptysiowiec
Ptysiowiec123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1 opakowanie słomki ptysiowej
  • cukier puder do posypania
  • kilka kropli aromatu rumowego
25 min
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Proszek budyniowy rozprowadź w niepełnej szklance mleka. Dodaj cukier, wymieszaj dokładnie. W rondlu zagotuj pozostałe mleko. 

2. Na wrzące mleko wlej rozprowadzony proszek budyniowy. Mieszając, ogrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmij go z ognia i pozostaw do ostudzenia. Co pewien czas przemieszaj, by nie powstał kożuch. 

3. Miękkie masło rozmiksuj. Dalej miksując, dodawaj partiami zimny budyń. Na koniec wlej kilka kropli aromatu rumowego, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż słomką ptysiową, przykryj kremem. Powtórz czynność dwa razy. Ostatnią warstwę słomki posyp cukrem pudrem. Schłodź.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?