Reklama

Reklama

Puchar truskawkowy

Ten truskawkowy deser to świetna ochłoda na gorące dni.

Składniki:
● 50 dag dojrzałych, słodkich truskawek
● 15 dag cukru
● 150 ml wody
● szklanka śmietany kremówki
● cukier puder do posłodzenia śmietany
● do dekoracji deseru: całe truskawki oraz polewa czekoladowa (gotowa lub domowa)

Reklama

Przygotowanie:

Truskawki umyj, a następnie oszypułkuj i dokładnie osusz. Tak przygotowane owoce zmiksuj i przetrzyj przez sito.

Zimną wodę wlej do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. minutę. Następnie zdejmij z ognia i cały czas mieszając, wlej zmiksowane i przetarte przez sito truskawki. Masę całkiem ostudź i wstaw w dużym naczyniu do zamrażalnika.

Sorbet truskawkowy mroź przez około 2 godziny. Po tym czasie całość dokładnie wymieszaj i mroź przez kolejne 2 godziny, często mieszając.

Gdy czas mrożenia będzie dobiegał końca, zacznij przygotowywać dekorację sorbetu. Śmietanę kremówkę ubij, dodając do niej stopniowo cukier puder.

Jeśli nie masz gotowej polewy, przygotuj ją z czekolady: 2/3 tabliczki czekolady (lub całą, jeśli polewy ma być więcej) dość drobno posiekaj i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej (umieść naczynie z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą).

Gotowy sorbet truskawkowy nałóż do pucharków, na każdą porcję nałóż bitą śmietanę. Polej ją dekoracyjnie płynną czekoladą. Do ozdoby dodaj po całej ładnej truskawce i podawaj.

Dowiedz się więcej na temat: Puchar | sorbet | bit | puchary | cukier puder

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje