Pucharek żurawinowy
Wygląda apetycznie!
Składniki
- 30 dag mrożonej żurawiny
- 2 szkl. soku żurawinowego
- 3 kubeczki (po ok. 18 dag) jogurtu waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamon,
- 4 łyżeczki miodu
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Żurawinę wrzuć do garnka. Zalej sokiem żurawinowym. Dodaj połowę miodu. Gotuj, aż owoce prawie zaczną się rozpadać. Odłóż ok. 1/3 żurawiny. Resztę owoców zmiksuj wraz z sokiem. Ponownie włóż wyjęte owoce.
2. Połowę żelatyny rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku. Wlej do musu. Rozlej go do pucharków. Wstaw do lodówki do stężenia. Pozostałą żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku, przestudź. Jogurt utrzyj z resztą miodu. Dodaj cynamon oraz goździki. Połącz z żelatyną. Masę wylej na stężały mus. Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny.