Pucharki z sorbetem brzoskwiniowym
Smaczny deser owocowy

Składniki
- ryż
- 20 dag ryżu
- litr mleka
- łyżeczka masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- laska wanilii lub szczypta cukru waniliowego
- sorbet
- duża puszka brzoskwiń
- 10 dag cukru
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Ryż gotuj na mleku 20 minut, odcedź na sitku. Dodaj do niego masło, cukier, wanilię lub cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj, nałóż do pucharków. 2. Wodę z cukrem wymieszaj, podgrzej. Owoce odcedź z zalewy, zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i ciepły syrop z cukru. Ponownie zmiksuj. Sorbet wstaw do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmij go i wymieszaj, aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórz kilkakrotnie. Nakładaj gałki do pucharków.