Puchate ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Doskonale balansuje smak kwaśny ze słodkim

W jaki sposób przygotować najpyszniejsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?
W jaki sposób przygotować najpyszniejsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?123RF/PICSEL

Przygotowanie rabarbaru do ciasta drożdżowego

Zobacz również:

    Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z rabarbarem samo znika z talerzy
    Drożdżowe ciasto z rabarbarem samo znika z talerzy123RF/PICSEL
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki ciepłego mleka
    • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
    • 1 łyżka cukru
    • 650 g mąki pszennej
    • 5 żółtek jaj
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 100 g miękkiego masła
    • 100 g cukru pudru
    • 700 g rabarbaru
    • szczypta soli
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 100 g masła

    Przygotowanie ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką

    1. Do czystej miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki, dodajemy jedną łyżkę cukru, cztery łyżki ciepłego mleka oraz świeże lub suche drożdże.
    2. Całość dokładnie rozcieramy łyżką i odstawiamy w suche i ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. W tym czasie na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
    3. W dużej misce umieszczamy 650 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, żółtka z pięciu jaj, szklankę ciepłego mleka, podrośnięty zaczyn, szczyptę soli i miękkie masło.
    4. Ciasto dokładnie mieszamy i zaczynamy wyrabiać ręką. Możemy w tym celu użyć także specjalnego haka do ciasta drożdżowego.
    5. Skąd wiadomo, że ciasto drożdżowe jest już gotowe? Powinno zamienić się w elastyczną i pachnącą kulę.
    6. Miskę z ciastem przykrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
    7. Idealnie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazu i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    8. Kiedy ciasto ponownie lekko podrasta, zabieramy się za przygotowanie rabarbaru. Odcinamy końce i dokładnie obieramy całe łodygi ze skórki.
    9. Obrane łodygi kroimy na niewielkie kawałki, a następnie układamy je na wierzchu surowego ciasta drożdżowego.
    10. Ostatni krok polega na przygotowaniu kruszonki. W tym celu rozcieramy w palcach mąkę z masłem i cukrem, a następnie posypujemy ciasto.
    11. Formę z ciastem umieszczamy na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę lub do uzyskania suchego patyczka.
    12. Po upieczeniu nie wyciągajmy ciasta od razu z piekarnika. Zacznijmy od lekkiego uchylenia drzwiczek i pozostawmy je na ok. 15-20 minut. Tym sposobem ciasto nie opadnie.
    13. Gotowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką możemy dodatkowo posypać z wierzchu odrobiną cukru pudru. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Placek z rabarbaremPolsat