Puchate ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Doskonale balansuje smak kwaśny ze słodkim
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Pojawienie się pierwszych smukłych łodyg rabarbaru w ogrodach to znak, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie zalicza się do warzyw, ale nie przeszkadza mu to grać pierwszych skrzypiec w wiosenno-letnich wypiekach. Doskonale smakuje zwłaszcza w aromatycznym cieście drożdżowym, schowany pod szczodrą warstwą kruszonki. Jak przygotować wyborne ciasto z rabarbarem i kruszonką? Przedstawiamy kultowy przepis.
Spis treści:
Przygotowanie rabarbaru do ciasta drożdżowego
Świeże i młode łodygi rabarbaru na ogół nie wymagają obierania. Możemy pokroić je na mniejsze części i umieścić w cieście. Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami pozostawiania skórki, a także chcemy uniknąć niepotrzebnych włókien w cieście, możemy się ich pozbyć. Jak obrać rabarbar? Zaczynamy od oderwania liści i opłukania łodyg pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku osuszamy je ręcznikiem i odcinamy zdrewniałe końcówki.
Dopiero na samym końcu przechodzimy do obierania. Najlepiej zrobić to za pomocą niewielkiego noża, którym chwycimy włókna w dolnej części łodygi i pociągniemy je w górę. Tak przygotowany rabarbar idealnie nadaje się do ciasta drożdżowego. Zanim jednak wyląduje w masie lub ozdobi jej wierzch, warto pokroić go w kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. Okazuje się, że nie bez znaczenia dla ciasta jest także kolor rabarbaru. Im bardziej czerwony, tym słodszy. Intensywnie zielony pozostawi mocno kwaśny posmak na języku.
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Puszyste ciasto drożdżowe połączone z kwaskowatym rabarbarem i słodką kruszonką to kwintesencja wiosenno-letnich przysmaków. Aromat unoszący się podczas pieczenia sprawia, że ze zniecierpliwieniem czekamy na możliwość spróbowania pierwszego kawałka. Już teraz możemy zagwarantować, że na jednym z pewnością się nie skończy.
Składniki na zaczyn
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto
- 650 g mąki pszennej
- 5 żółtek jaj
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 700 g rabarbaru
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką
- Do czystej miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki, dodajemy jedną łyżkę cukru, cztery łyżki ciepłego mleka oraz świeże lub suche drożdże.
- Całość dokładnie rozcieramy łyżką i odstawiamy w suche i ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. W tym czasie na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
- W dużej misce umieszczamy 650 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, żółtka z pięciu jaj, szklankę ciepłego mleka, podrośnięty zaczyn, szczyptę soli i miękkie masło.
- Ciasto dokładnie mieszamy i zaczynamy wyrabiać ręką. Możemy w tym celu użyć także specjalnego haka do ciasta drożdżowego.
- Skąd wiadomo, że ciasto drożdżowe jest już gotowe? Powinno zamienić się w elastyczną i pachnącą kulę.
- Miskę z ciastem przykrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
- Idealnie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazu i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kiedy ciasto ponownie lekko podrasta, zabieramy się za przygotowanie rabarbaru. Odcinamy końce i dokładnie obieramy całe łodygi ze skórki.
- Obrane łodygi kroimy na niewielkie kawałki, a następnie układamy je na wierzchu surowego ciasta drożdżowego.
- Ostatni krok polega na przygotowaniu kruszonki. W tym celu rozcieramy w palcach mąkę z masłem i cukrem, a następnie posypujemy ciasto.
- Formę z ciastem umieszczamy na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę lub do uzyskania suchego patyczka.
- Po upieczeniu nie wyciągajmy ciasta od razu z piekarnika. Zacznijmy od lekkiego uchylenia drzwiczek i pozostawmy je na ok. 15-20 minut. Tym sposobem ciasto nie opadnie.
- Gotowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką możemy dodatkowo posypać z wierzchu odrobiną cukru pudru. Smacznego!
Sprawdź również: