Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe. Będzie puszyste i wilgotne

Podpowiadamy, jak zrobić ciasto drożdżowe, które zachwyca smakiem
Podpowiadamy, jak zrobić ciasto drożdżowe, które zachwyca smakiem123RF/PICSEL
  • Ciasto drożdżowe wydaje się trudne do zrobienia? Niekoniecznie! Wystarczy z uwagą podejść do wszystkich etapów jego przygotowania - nawet początkujący wyczarują pyszny deser
  • Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe można urozmaicać na różne sposoby, wybierając swoje ulubione dodatki. Posmakuje każdemu

Czy ciasto drożdżowe jest trudne?

Wybór dodatków do ciasta drożdżowego zależy tylko od inwencji kucharza
Wybór dodatków do ciasta drożdżowego zależy tylko od inwencji kucharza123RF/PICSEL

Ciasto drożdżowe - lista potrzebnych składników

  • 30 g świeżych drożdży (możesz zastąpić je jednym opakowaniem - ok. 14 g - suchych drożdży)
  • ½  szklanki cukru
  • 1 szklanki ciepłego mleka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 90 g masła - powinno być roztopione i lekko przestudzone
  • 4 jajka
  • szczypty soli

Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przepis krok po kroku

  • Drożdże wymieszaj z jedną szklanką mąki, łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Składniki te aktywują działanie drożdży.
  • Upewnij się, że rozpuściły się całkowicie.
  • Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
  • Gotowy rozczyn powinien mieć gęstą konsystencję, przypominającą kleik.
  • Pozostałą mąkę przesiej na sitku.
  • Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli.
  • Przy pomocy rózgi ubij pianę z białek.
  • Mąkę połącz z rozczynem, żółtkami oraz białkową pianą.
  • Delikatnie wyrabiaj ciasto rękami, dodając po chwili roztopione masło.
  • Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję masy, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką.
Ciasto drożdżowe możesz serwować ze słodkimi przetworami
Ciasto drożdżowe możesz serwować ze słodkimi przetworami123RF/PICSEL
  • Masę wlej do połowy wysokości wybranej brytfanny. Weź pod uwagę, że ciasto będzie wyrastać także podczas pieczenia.
  • W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Nagrzej piekarnik do 200-220°C.
  • Ile piec ciasto drożdżowe? Zajmie to 35-40 minut.
  • Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i pozwól wypiekowi powoli wystygnąć.

Kruszonka do ciasta drożdżowego - to proste!

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?